• 2012 legjobb férfi kosárlabdázója

    Címkék: szolnoki olaj

    Nem vagyunk könnyű helyzetben, amikor az év játékosával kapcsolatban kell döntést hoznunk. Amikor erre - minden elfogultság nélkül - kísérletet teszünk, legjobb férfi játékosainkat a klubcsapataikban, valamint a válogatottban mutatott játékukat együttesen mérlegre téve próbálunk eredményt hirdetni.

    Első ránézésre a két, az esztendőt európai topbajnokságokban töltő, és ott váltakozó sikerrel szereplő, a nemzeti csapatban egyértelműen vezérszerepet játszó kiválóságunk, Hanga Ádám és Lóránt Péter között kellene ítéletet hirdetni. Nos, ahol légióskodnak egyikük sem vezéregyéniség, egyikük sem játszott csapatával az európai porondon, bár folyamatosan fejlődnek. Nemzeti csapatunk két ásza legjobb tudása szerint próbálta húzni a nemzeti együttest. Hanga 16,1,Lóránt 13,8 pontos átlaggal zárta a selejtezőket, előbbinél az összképen azért sokat ront a 23/43-as, 53,5 százalékos büntetőzés, szemben Lóránt makulátlan 28/28-as mutatójával. Kettejük közül összességében a nemzeti együttesben Lóránt játszott valamivel jobban.

    Hanga egyre inkább kezdi magát meghatározó játékossá kinőni a spanyol Manresa csapatában. Jelenlegi pontátlaga (9,9) 2,1-gyel, lepattanó átlaga (3,8) pedig 0,9-cel jobb a tavalyinál. Kezdi kinőni magát, talán az utóbbi időszakban megtalálta a helyét vagy inkább megtalálták a helyét csapatában.

    Lóránt tavaly a spanyol Lagun Aróban, most a Rómában kiegészítő ember. Mint ilyen, roppant hasznos kosaras, a magas játékosok elleni védekezés tekintetében, legyen szó akár négyes, akár ötös poszton szereplő riválisokról európai szinten kiemelkedőnek nevezhető. Arra hogy támadásban is mekkora érték lehet, nem túl hosszú játékideje - tavaly átlagban 11,2,percet játszott, most 15,3 percet kap meccsenként - miatt csak ritkán derül fény. A nemzeti csapatban úgy tudtak vezéregyéniségek lenni, hogy klubjaikban korántsem számítottak alapembereknek.

    És most jön az, amit lehet sokan szentségtörésnek tartanak majd. Nálunk ugyanis nem is Hanga, nem is Lóránt a 2012-es esztendő játékosa. Hanem egy amerikai származású, de pár esztendeje magyar útlevéllel is rendelkező fiatalember, Trotter Obie.

    Nem, nem a nemzeti csapatban elért 10,1 pontos, 4 lepattanós és 4,4 gólpasszos átlagával érdmelte ezt ki - amellyel egyébként a nemzeti csapatban a harmadik számú játékos lett a két előbb említett légióskodó kitűnőségünk mögött. És nem is azzal, hogy az előző évadban bajnoki aranyéremig és Magyar Kupa győzelemig vezette a Szolnok csapatát. Ezekkel az eredményekkel fasorban sem lenne Lóránt és Hanga mögött. De Trotter 19 meccsen 17,3 pontos, 4,3 lepattanós és 4,5 gólpasszos átlaggal oroszlánrészt vállalt az utóbbi évek, évtizedek messze legnagyobb nemzetközi szinten elért magyar férfi klubsikeréből. Abból, hogy a Szolnok bejutott az EuroChallenge sorozat négyes döntőjébe.

    Trotter most az orosz Nyizsnij Novgorod gárdájában pattogtat.

    Annyit még kiegészítésként hadd tegyünk hozzá: amennyiben az akkor deréksérüléssel bajlódó Báder Márton egészségesen a válogatottban csak megközelítette volna a mostani Adria-Liga-beli remeklését, ő lenne az első számú jelöltünk.

    Szerintünk, mindent mérlegre téve 2012-ben a legjobbak: 1. Trotter Obie, 2. Lóránt Péter, 3. Hanga Ádám
    És persze ez csak egy játék - a játékkal.

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása