• 2012 legfontosabb történései az NBA-ben

    jamesdurant.jpg

    Izgalmas és emlékezetes éven van túl az NBA, hiszen a 2011-es bajnokságkezdést övező mizéria a tavalyi évre megszűnt, és ősszel már a szokásos rendszerben indulhattak el a mérkőzések. Nemsokkal az újév után összeszedtük a tavalyi év legmeghatározóbb eseményeit, kezdve LeBron James első bajnoki aranyától a Lin-mánián át egészen a hatalmasat égő Los Angeles Lakersig.

    james.jpg

    A tavalyi évig LeBron James volt az egyik legvitatottabb figurája az NBA-nek, aki hatalmas potenciálja, a nagy zúgolódást kiváltó klubcseréje és a hatalmas meglepetésre elvesztett 2011-es bajnoki döntő után még mindig gyűrű nélkül maradt. Aztán karrierjének kilencedik évében végre sikerült elérnie a hőn áhított célt és viszonylag simán elintézte a Heat a Thundert, James lett az MVP, azóta pedig még egy sebességre kapcsolt, hogy egyszer talán a liga történetének legjobbja válhasson belőle. Az egyik legkiemelkedőbb meccse a Celtics elleni konferenciadöntő hatodik összecsapása volt, ahol Wilt Chamberlain óta nem látták még embert így játszani: King James összesen 45 pontot szerzett, szedett hozzá 15 lepattanót és még 5 gólpassz is belefért úgy, hogy az első félidőben 25 dobásából 19 lett sikeres.

    Amíg James bajnoki címére azért sokan fogadni mertek volna, arra senki sem gondolt, hogy 2012 egy D-ligából felhívott, ázsiai játékostól lesz hangos. Ő Jeremy Lin, aki a Knickset sújtó sérüléshullámnak köszönhetően került be a csapat keretébe. Az irányító köszönte szépen a lehetőséget és fantasztikus teljesítményt nyújtva vezette sorban győzelemre a csapatát, aminek köszönhetően még Carmelo Anthony is a Lin-mánia árnyékába került. A szezon végeztével aztán Lin szabadügynökké vált és kisebb meglepetésre otthagyta New Yorkot az őt korábban egyszer már lepasszoló Houston Rocketsért. Texasban már abszolút húzójátékosként számítanak rá, de nagy szerencséjére az év meglepetését okozó Oklahoma City-Houston játékoscsere következtében a csapathoz kerülő James Harden érkeztével más kezébe került a karmesteri pálca, ami csak fölösleges megfelelési kényszert szült volna a mostani idényt elég döcögősen kezdő irányítónál.

    Az egyik legnagyobb hype Lin és James mellett azt a Blake Griffint övezte, aki mára az egyik legmegosztóbb figurája lett az NBA-nek, köszönhetően elképesztően agresszív, sokszor már felháborítóan pofátlan, egyben lenyűgöző zsákolásai miatt. A Clippers erőcsatára hetente szállít elképesztőbbnél elképesztőbb zsákolásokat, amik közül kiemelkedik a tavaly januári, amikor is úgy arcon zsákolta Kendrick Perkinst, hogy még a gyűrűhöz sem kellett érnie. Azóta ugyanezt szinte megismételte Pau Gasollal, sőt, akadnak követői is, hiszen Gerald Henderson és Harrison Barnes szinte egymást másolva szereztek hasonló módon kosarat, hogy óriásit emelkedve, a gyűrűhöz nem vagy csak alig érve hajítsák a hálóba a labdát.

    James közutálatának eltűnéséhez nagyban hozzájárult Dwight Howard átigazolási mizériája is, aminek a végén az orlandói center a Los Angeles Lakersnél kötött ki, ahová még Steve Nash-t is megszerezték, ezzel létrehozva a liga egyik legerősebb keretét. Sokan már 70 nyert meccset vizionáltak és előre odaadták a bajnoki címet a Lakersnek, akik aztán elvesztették az összes preseason mérkőzésüket, majd az első pár éles összecsapást is, ami végül Mike Brown állásába került. Őt mindenki legnagyobb döbbenetére nem a posztért élénken érdeklődő Phil Jackson, hanem Mike D'Antoni követte, ami nem kis botrányt generált, majd az új edző beiktatása után Pau Gasolt kezdte el mindenki ekézni, sokan már játékoscserét emlegetve a neve hallatán. Nash és Gasol felépülésével végül gatyába rázódott a gárda, de még mindig negatív a mérlegük, és a saját csoportjukban (Pacific Division) bőven megelőzi őket a Clippers és a Warriors is.

    Lakers.jpg

    Azért a Lakerst mi nem féltjük túlságosan, viszont a Sacramento Kingsszel kapcsolatban már erősebbek az aggályaink. A város új stadiont ígért a csapatnak, amiből végül nem lett semmi, és most már minden jel afelé mutat, hogy Sacramento nemsokára csapat nélkül marad, mert a Kings számára itt már nincs lehetőség a fejlődésre. A helyzeten semmit sem segít DeMarcus Cousins, aki a franchise játékos státusza ellenére csak nehezíti a klub dolgát viselkedésével. Paul Westphal edzővel nagyon nem fértek meg, végül a tulajdonosok Cousins mellett döntöttek, aki ennek ellenére sem képes megkomolyodni és a csapat vezérévé válni, elég csak azokra az esetekre gondolni, amikor szándékosan tökön vágta O.J. Mayót vagy képtelen volt felnőttként reagálni az őt ért kritikákra, de máig keringenek a pletykák arról, hogy éppen melyik héten száműzik viselkedési problémák miatt a tartalékok közé, majd hozzák onnan vissza vezetői utasításra. Azért valami remény mégis csak van, mivel Cousins alig pár napja végre megszerezte élete első tripla-dupláját, méghozzá a Boston Celtics ellen.

    Nemcsak nyugaton akadnak problémás centerek, hanem keleten is, ahol Andrew Bynumnak hála a Philadelphia minden bizonnyal az év legrosszabb bizniszét kötötte, amikor a a négy csapatot is érintő Dwight Howard-trade részeként Denverbe küldték Andre Iguodalát. Bynum sérülten érkezett a Sixershöz, és azóta egyetlen percet sem töltött a pályán, sőt, egy röhejes sérülésnek hála lehet az egész idényt ki kell hagynia, ami nem túl jó előjel, ha figyelembe vesszük, hogy idén lejár a szerződése.

    bynum.jpg

    Sok meglepetéscsapat akadt tavaly, akik nem várt eredményeket produkáltak, de a Los Angeles Clippers 17 meccses győzelmi sorozatára azért senki sem számított. A Lob City konkrétan minden meccsét megnyerte decemberben - ez eddig mindössze két csapatnak sikerült - és csak a Denver volt képes őket megállítani kettőjük újévi összecsapásán. Amíg korábban mindenki éretlennek tartotta a látványos zsákolásokra építkező, de főleg tapasztalatlan fiatalokból álló - köztük Vinny Del Negro edző is - gárdát, mostanra összeérett a keret. DeAndre Jordan és Blake Griffin félelmetes párost alkot a gyűrű alatt, Chris Paul per pillanat a liga legjobb irányítója posztra pályázik, a padról pedig igazi minőségi segítség érkezik Eric Bledsoe vagy Jamal Crawford személyében, aminek köszönhetőn külön becenevet kapott a cseresor, méghozzá a röhejes hangzású, a legendás amerikai rapcsapattól vett A Tribe Called Bench.

    Természetesen az olimpiai aranyról sem szabad elfeledkezni, amivel a Team USA visszaszerezte megtépázott becsületét, méghozzá szisztematikus építkezéssel és igazi csapattá kovácsolódással. Hosszú idő után igazi szupersztár kerettel vágtak neki a tornának, aminek megnyeréséhez még az is belefért, hogy Dwight Howard és Derrick Rose kihagyja az egészet sérülés miatt. James igazi vezérként vezette győzelemre az amerikai válogatottat, ahol Durant és Anthony szórta a pontokat szakadatlanul.

    A mostani szezon különlegessége, hogy New Jerseyből Brooklynba költözött a Nets, ahol Mikhail Prokhorov orosz milliárdos és Jay-Z igen komoly tervekkel költöztette új városrészbe és arénába a franchise-t. Az új mez, aréna és logó mellé a keretet is megerősítették, így került ide Joe Johnson a Hawksból vagy éppen Andray Blatche, de legnagyobb teljesítmény Deron Williams megtartása volt. Az idény jól is kezdte a Nets, az első városi derbin győzött is a Knicks ellen, azóta viszont annyira visszaesett a teljesítményük, hogy Avery Johnson edzőnek távoznia kellett.

    brooklyn-nets.jpgVégül mindenképpen meg kell említeni David Stern bejelentését, miszerint 2014-ben visszavonul. Jövőre 30. éve irányítja majd a ligát, ami neki köszönhetően lett a földkerekség egyik legjobban menedzselt bajnoksága és vált világmárkává az NBA az ő regnálása alatt. Munkásságát sok botrány övezte, de abban mindenkinek egyetért, hogy sokkal többet hagy maga után, mint amit átvett annak idején, amikor a liga mindenhatójává tették.

    David-Stern.jpg

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Terrance 2013.01.05. 07:50:05

    A Clippers cseresoránál Jamal Crawfordra gondoltál? Nem bántásként kérdezem: fordítod a cikket valahonnan, hogy ilyen elütés van benne, vagy nem ismered annyira a játékosokat?

    sajó d. 2013.01.05. 11:14:35

    @Terrance: köszi az észrevételt, néha összekeverem a washingtoni Jordan Crawfordot a clipperses Jamallal, javítottam :)
süti beállítások módosítása