• Szolnoki szenzáció - parádé a Partizan ellen

    Kép forrása: szolnokiolaj.hu

    Ez a szerb származású osztrák úr,ez a Neno Ascserics azért tudhat valamit. Ezt másodszor bizonyította a kosárlabdázás barátainak. Először bánatunkra, most örömünkre. Pár hónapja, szeptember 5-én az általa irányított és itthon esélytelennek tartott osztrák férfi válogatott csúnya, nagy, 97-81-es verést mért legjobbjainkra, a szlovéniai Eb helyett a süllyesztőbe juttatva nemzeti együttesünket, s mint azóta kiderült, válogatott szinten szövetségi kapitányát is.

    A szakember a napokban vette át az Adria Ligában és az EuroChallenge-sorozatban is szereplő bajnok és kupagyőztes Szolnok csapatát. Azt a Szolnokot, amely, Pór Péter menesztése után, átmeneti állapotban teljesen szétesve, kilátástalanul kosárlabdázott. előbb 94-83-as csúfos vereséget szenvedett a Tiszaligetben a Körmendtől, majd az Adria-Ligában, alsóházi rangadón Zadarban is simán kikapott.

    E mélypont után vette át Asceric a csapatot. Irányításával előbb kiizzadta a Körmend hazai veresége okán az EuroChallenge-ben továbbjutást érő győzelmet az ezen a szinten azért gyengécske Temesvár ellen. Vasárnap pedig az egész Adria-Liga messze legnagyobb meglepetését szolgáltatva legyőzte az Euroliga-induló, patinás belgrádi Partizant.

    Óriási változás, 180 fokos fordulat! Nem látunk bele Ascserics mester boszorkánykonyhájába, hogy hogyan éri, érte el a változásokat, a végterméket láthatjuk a pályán, s ez az utóbbi hetekhez képest óriási előrelépést mutat. El lehetne ütni mindezt azzal, hogy az Olaj a nagy múltú, patinás korábbi vagy jelenlegi sztárcsapatokra hegyezi ki formáját, hiszen eddig a Cibona, a Split (Jugoplastika néven igen nívós, korábbi többszörös BEK-győztes alakulat szerepelt e városban, olyan klasszisokkal, mint Toni Kukoc vagy Dino Radja) és most a Partizan. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy minden meccsen a legtöbbet próbálták kiadni magukból Báderék - az más kérdés, mikor mire volt ez elég.

    A Temesvár elleni győzelem némiképp helyretette az önbizalmat, s ez volt az elmúlt hetek csúnya vereségsorozata után ami a legfontosabb volt, amire a legnagyobb szükségük volt az Olaj játékosainak. Ez fényesen kiderült a szolnoki csapat szinte lehengerlő kezdéséből. a 10-3-as, 18-8-as repülőrajtból. Korábban nemegyszer csúnyán beragadt a kezdésnél az Olaj, most 36-21-re vezetett a Partizan ellen a 15. percben.

    A győzelem és Ascserics munkája nem ettől volt igazán értékes. A Partizan, lehet, tudat alatt kicsit le is becsülte a szolnoki csapatot. Szünet után azonban felpörgött Euroliga-fordulatszámra. A harmadik negyedben 7 pontot engedtek az Olajnak a belgrádiak. Az előző hetek, hónapok tapasztalata alapján biztos akadtak, akik lemondóan legyintettek, amikor a 31. perc végén57-54-re már a Partizan vezetett. Az Olaj azonban ebben a nehéz helyzetben tudott megújulni, sőt, ez megsokszorozta a csapat erejét. Ahhoz, hogy a forró hajrákhoz igencsak hozzászokott Partizan ellen a végjátékban felül tudjon kerekedni az Olaj, a gyakran magyar sőt tán még Adria-Liga léptékkel is igen agresszíven letámadó szerbekkel szemben, óriási szükség volt egy hatékony cserepadra. Németh István személyében még egy labdabiztos, tapasztalt sőt adott esetben eredményes játékossal is számolhatott rotációjában Ascserics, s Szabó és Markovics is fontos perceket töltött hatékonyan a parketten, amíg a húzóemberek szusszanhattak - hogy a végjátékba aránylag frissen mehessenek be. A végén Báder majd Kalve kosaraival fordított s nyert az Olaj.

    Az a szurkolótábor pedig, amely a Körmend ellen a látottak alapján érthetően pocskondiázta, most percekig éltette a játékosokat. Ahogy a pályán, a lelátón is 180 fokos fordulat állt be!

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása