• Somogyi: A Lakers évek óta követi a karrieremet

    lakers.jpgA fotót Somogyi Instagramjáról kölcsönöztük

    A Los Angeles Lakers leigazolta a nyáron a 222 centis Somogyi Gergőt. A felkészülési időszak végén döntik el, hogy a szűk keret tagja marad, vagy sem. A Los Angeles Lakers a nyári igazolásoknak köszönhetően az NBA egyik legerősebb csapatává vált: megszerezték a liga legmeghatározóbb centerét, Dwight Howardot, az egyik legjobb, bár öreg irányítóját, Steve Nasht is. Somogyi helyzete nem könnyű, de jó helyzetben van, napi sokórás edzésekkel készül arra, hogy Dávid kornél után első magyarként tényleg az NBA-ben ragadjon. A San Anotnio Spurs által figyelt Hanga Ádám mellett ő a másik magyar, akinek esélye lehet bekerülni. Exkluzív interjőt adott nekünk e-mailen a Los Angeles-i edzések között.

    Somogyi Gergő a magyar utánpótlásképzésből jutott ki az amerikai egyetemére, és onnan az NBA előszobájába. Itthon játszott a Zuglói Sasoknál, a Budapesti Honvédban. Szabó Ferenc, Ronkay László, Meszaros Lajos voltak az edzői. 2006 óta játszik az Egyesült Államokban, a Santa Barbara Gauchos csapatában. A tavalyi szezon mind a kilenc meccsén játszhatott. Átlagai: 3,4 pont, 3,9 lepattanó és 0,4 assziszt.

    Az idei nyár Mike Brown edző örömére nagyon jól sikerült a Lakersnél, előbb leigazolták a Phoenix Sunstól a 38 éves irányítót, Steve Nash-t, illetve a Dwightmare néven futó szappanoperát lezárták Dwight Howard leigazolásával. Andrew Bynumot elküldték Philadelphiához, viszont Kobe fontos kiállása után Pau Gasolt megtartották. 

    A 222 centis Somogyi Gergő, a Santa Barbara Egyetemen eltöltött évek után, egy sikertelen draft és egy sikerültebb nyári liga után a Los Angeles Lakersszel kötött szerződést. Vagyis Somogyi a bő keret tagja lett. Az idei offseasonban rendkívüli módon megerősödő Lakers szűkített keretébe kis esélye van Somogyinak bekerülni, hiszen egy csapatnak tizenöt játékosa lehet, a posztok jelentős részét már feltöltötték. A jó hír az, hogy Somogyit évek óta figyeli a Lakers, és valószínűsíthető, hogy nem hagynak elkallódni egy ilyen magas és tehetséges játékost. Interjúnk hajtás után olvasható.

    Somogyi Gergő nem kelt el a drafton, de a nyarat keményen végigdolgozta a Lakers nyári tesztcsapatában. Az NBA csapatok nyaranta egy Summer League-nek nevezett bajnokságban állnak össze, hogy kipróbálják a játékosokat éles edzés- és meccskörülmények között.

    A Summer League-ben jól szerepeltél, mennyire volt benne a játékodban a szerződés lehetősége?

    A Summer League egyik célja többek között, hogy a csapatok a nem draftolt játékosokat teszteljék. Mivel a Lakers mar évek óta követte a karrieremet, ezért a Summer League be is meghívtak. Tudtam ha ott jól szereplek akkor meghívást kaphatok az őszi edzőtáborba" - mondta somogyi, aki el is kezdte a héten induló felkészülési időszakot a jelentősen megerősödött Lakersszel.

    Mit jelent számoda ez a lehetőség a Lakersnél? Hány százalék esélyt adsz magadnak, hogy a szűk keretbe is bekerülj?

    "Ez egy fantasztikus lehetőség, hogy tanulhassak a legjobbaktól, és dolgozzak a játékomon. Nehéz tudni, hogy milyen esélyem van a csapatba kerülni, arra koncentrálok, hogy a legjobb formában legyek, amikor az edzők a döntést meghozzák, és azt mondhassák, hogy mindent megtettem annak érdekében, hogy engem válasszanak. Jelenleg 18 játékos van leszerződtetve, ebből 13-nak garantált szerződése van. Az alapszakaszt 13-15 játékossal fogjak kezdeni."

    greg somogyi.jpg

    A Summer League-ben milyen típusú edzésmunkával találkoztál?

    A Summer League előtt napi két edzés volt, és a hangsúly a figurák tanulásán volt. A Summer League alatt is a Mike Brown-féle támadást játszottuk. és fontos volt, hogy tudjuk, kinek mi a feladata. Ezen kívül nekem meg az edzések előtt és után extra egyéni képzésem is volt. Gyakorlatilag egész nap a teremben voltam."

    A posztodon Dwight Howard játszik. Ha reálisan értékeled a helyzeted, akkor mennyi idő múlva kell odakerülni a szűk keretbe?

    Én úgy érzem nagyon sokat fejlődtem a nyáron, és készen állok arra, hogy az NBA-ben játsszak. A Lakersbe idén nehéz bekerülni, mivel már most is sok játékos van a csapatban".

    Találkoztál a vezetőséggel, csapattársakkal? Milyen az edzőkomplexum?

    A játékosok közül csak Kobe Bryanttel és Pau Gasollal nem találkoztam eddig. Mindenki más mar itt készül, az elmúlt héten sokat játszottunk 5-5 ellen is. Az edzőkomplexum nagyon jó, minden, amire a játékosoknak szüksége lehet ott megtalálható. Nekem az a feladatom, hogy a lehető legtöbbet fejlődjek, az edzőknek és a többi dolgozónak az a feladata, hogy nekem ebben segítsenek".

    Hogy töltöd egy átlagos napod? Hány edzésed van, milyen kötelezettségeid?

    Most az edzőtábor előtti időben a fő hangsúly az egyéni munkán van. Reggel 9-kor egy konditermi edzéssel kezdek, ezután kb. egy óra egyéni képzés jon. Az egyéni képzés után 5-5 elleni játék kb. másfél óráig. Ezután általában a dobást gyakorlom vagy a figurákat veszem át az edzőkkel. A nap maradék részét pihenéssel töltöm és készülök a következő napra".

    Miben kell fejleszteni a játékodat?

    Az edzők főleg a védekezésemen dolgoznak, hogy minél aktívabb legyek a palánk alatt, és 2-3 dobást is tudjak blokkolni egy pozíció alatt. Ezen kívül sokat dolgozunk meg a támadólepattanózáson, és a Kareem Abdul-Jabbar-féle skyhook-on.

    Mennyire tűnik jó lehetőségnek a D-League vagy az európai bajnokságokban játszani?

    Ezzel mostanában nem foglalkozom. Én a Lakersbe próbálok bekerülni, de ha nem sikerül, akkor majd október végen újra kell gondolnom, mi a következő lépés.

    A válogatottban számíthatnak rád a későbbiekben?

    Igen. Remélem, a közeljövőben lesz időm haza menni és a válogatottal játszani, ha meghívást kapok.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása