• 8 szabálytalanság NBA-sztároknak

    Kobe 40-et dobott, Rondo-nak megint 15 asszisztja volt, Nowitzki ismét meccset nyert, Lebron újabb tripla-duplát csinált, Griffin pedig poszterizált egy szerencsétlen védőt egy újabb látványos zsákolással. Ezeket megszoktuk, ezek mindennapos sztorik. A főszereplők mostani témánkban is ők lesznek, de ezúttal erre mégse lesznek büszkék (nyilván baromira érdekli őket). Összegyűjtötték a fentiek (illetve még mások) leggyakoribb szabálysértéseit, melyeket hol lefújnak, hol nem, pedig mindig le kéne.

    Két fő irány mentén adódnak a gondok. Az egyik a hogyan csináljunk helyet magunknak vagy csapattársunknak, míg a másik a már-már mitikus szintre emelkedő lépéshiba-sarkazás vonal, amely lássuk be: a nem európai neveltetésen fejlődött legényeknek (tehát 10-ből 9-nek) gondot okoz. Pedig a lényegi részeket tekintve ugyanaz a szabály vonatkozik mindenkire, aki arra adja a fejét, hogy egy 28x15méteres pályán pattogtat.

    Nézzük először, hogy miként csinálnak helyet maguk körül a legnagyobb sztárok:

    Kevin Garnett elzár. A védő meg borul. KG legalább van annyira jófej, hogy nem elsősorban magán, hanem csapattársán szeretne segíteni egy-egy blokkal. Ebben az sem gátolja meg, ha néha ezért folyamatosan oldalazgatnia, mozognia kell, ő az ilyen apróságokra nem ad. És megteheti, mert amíg csak minden sokadik szabálytalan blokkját fújják le, addig egészen pozitívan jönnek ki a dologból. Persze ha ez épp a meccsbe kerül, ráadásul a playoffban, akkor már kínosabb.

    Griffin zsákol. A védőnek meg fáj. Mindenki látott már olyat, hogy Blake barátunk könyékig lóg a gyűrűben, közben artikulátlanul üvölt. Olyan ez, mint egy bűvésztrükk. A nagy látványosság, a felhajtás, a pompa az a labdás kéznél van, és senki (beleértve a bírókat) sem figyeli, hogy mi történik a háttérben, a labda nélküli kéz környékén. Persze mindez Griffin szempontjából maximálisan megérthető, nem mindegy, hogy valaki azért kerül a heti top10-be, mert akkorát zsákolt, hogy atyaisten, vagy mert eközben visszanyomják labdástól. Szegény Gasolnak erre esélye sem volt, viszont kapott egy maflást cserébe.

    Wade akrobatikus tempót dob. És néha még ez is fáj a védőnek. Én személy szerint e fölött szemet hunynék! Éveken át tanítják az embert, hogy hogy kell biztos lábakról indított, szépen beleállt tempót hajigálni, erre jön valaki, aki a védő fülhuzatot okozó lihegése, Lebron fenyegető tekintete („már megint elvettek tőlem egy labdát, amit akár én is eldobhattam volna"), és a kiélezett helyzet közepette nemcsak hogy gólt dob, de még arra is fordít figyelmet, hogy eközben oldalba is rúgja szerencsétlen védőjét. Aki ilyet tud, az inkább megérdemli a plusz egyet, semmint hogy elvegyék tőle a labdát.

    Dirk Nowitzki is tudja, amit Dwyane Wade. Csak ő kisebbet rúg. Persze a német fiú már nem annyira dinamikus, nem is olyan ruganyos, mint Wade, viszont magasabb is, hosszabbak is a kezei-lábai, szóval nincs is szüksége az előző pontban tárgyalt rúgásra, neki bőven elég, ha csak diszkréten gyomormagasságba emeli a térdét. A lényege (és a célja) ugyanaz mindkét mozdulatnak. A game winner dobáshoz szükséges helyet ezzel is tudja biztosítani.

    Anthony forgolódik, recsegnek az arccsontok. Értem én, hogy ezt tanítják (fogd a labdát két kézzel, legyen széles a könyököd, stb.), de azért ez tényleg túlzás. Ráadásul míg előző két hősünk a kis csínytevéseik segítségével gólokat dobnak, meccseket nyernek, addig Melo csak babákat döntöget. Főleg bostoniakat.
    És néha szó szerint értsük a babát, mert itt a bostoni Big Baby-t ütötte le.

    Kobe sarkaz, cselez, majd elindul (és gólt dob). Ez mind szép és jó, csak nem mindegy, hogy melyik lábával. Igen, elérkeztünk a lépéshibák világába. Az egyik leggyakoribb traveling-kiváltó ok a sarkazásból hosszúindulás. És abban a ligában, ahol ráadásul elég jóindulatúan kezelik ezt az amúgy nagyon szigorú szabálykört, bőven akad is rá példa, még a legnagyobbak előadásában is.

    Rajon Rondo ziccerezik. És nem hajlandó ezt a könnyed és elegáns mozdulatsort tönkretenni holmi labdaleütéssel (ad abszurdum labdaleütésekkel)! A bostoni villámléptű irányító olyannyira megörül, amikor nem gólpasszokkal járul hozzá a közöshöz, hanem végre maga fejezhet be egy akciót, hogy ilyenkor nem tud másra koncentrálni, csak az én-labda-gyűrű háromszögre. Hogy eközben hármat, olykor négyet lép? Nagy dolog. Úgyis olyan gyorsan teszi, hogy ezalatt más csak kettőt lépne, tehát ugyanott vagyunk, előnyt nem szerzett. (de igen.)

    Zárásként pedig jöjjön maga James király! Tudjuk jól a történelemből, hogy az uralkodókra nem (most persze inkább sem) vonatkoznak a törvények (most persze inkább szabályok). És Lebron ezzel a lehetőséggel él is derekasan! Őfelsége azzal a lábával sarkazgat, amelyikkel csak akar. Aztán meg a másikkal. Aztán megint az előzővel. Aztán gólpasszt ad, ziccerezik, vagy 10 méteres triplát dob, és eldönt vele egy playoff 7. meccset, ezáltal pedig tovább erősíti királyságát, mindenki boldogan él, míg meg nem hal (kivéve persze szegény bostoniakat, akikre úgy látszik rájár a rúd).

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása