• A négyes döntő a tét


    Hat A- és két B-csoportos csapat harcol a legjobb négy közé, azaz a négyes döntőbe jutásért a Magyar Kupában.

    Régebben a Magar Kupa óriási kiugrási lehetőség volt az NB I B-s csapatoknak - egészen addig, amíg az élcsapatok nyomására el nem törölték azt a szabályt, hogy A-csoportos B-s ellen az aktuális NB I B-s kiirás szerint, azaz légiós nélkül vagy egy külföldivel kell játsszon. Ilyenkor bizony nemegyszer megtréfálták a kicsik a nagyokat. Aztán ezt a szabály eltörölték, az élvonalbeli együttesek teljes fegyverzetben játszhatnak a másodosztályúak ellen.

    Ez az utóbbi években ahhoz vezetett, hogy a negyeddöntőbe nem jutottak B-s gárdák,amelyek egyébként újabban egy újabb sorozazot, a Hepp-kupán keresztül verekedhetik magukat a legjobb 16 közé. Most azonban két NB I B-ben szereplő gárda is ott küzd a Final Fourba jutásért. A két B-s együttest, a Kecskemétet és a MAFC-ot nem szerencés egy kalap alá venni. A Kecskemét légiósokkal, korábbi és jelenlegi válogatott kosarasokkal és több utánpótlás válogatott játékossal a keretében egy A-csoportos állományal rendelkező gárda, az NB I B-s meccseket nyerni könnyed ujjgyakorlat Wittmannék számára. Jegyezzük is meg, a Jászberény kiverése után a Pécs elleni oda-visszavágós párharcban sem esélytelen az újsütétű szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics együttese.

    A másik B-csoportos gárda a nyolc között a MAFC. Sabáli Balázs együttesének a felbukkanása a legjobb 8 között igazi huszárvágás, hatalmas bravúr. A rutinos Vavra András mellett jobbára húszas évei elején járó magyar játékosokból álló egyetemiek abszolút esélytelennek számítanak az A-csoportot vezető Alba Fehérvár ellen. A helyzet persze ugyanez volt a 8 közé jutásért a Sopron KC-vel szemben rendezett egy mérkőzéses csatában is - Lakosáék mégis csodát tettek. Sokáig futva az eredmény, és az akkor igen halovány ellenfél után, a záró szakaszban megérezve az esélyt, lehajrázták élvonalbeli ellenfelüket, és teljesen megérdemelten tagjai a legjobb 8 mezőnyének. Sabáli Balázs fiai most is az esélytelenek nyugalmával kosarazhatnak - persze azért egy oda-visszavágós párharc azért egészen más, mint egy egymeccses csata, de mindenféle lelki nyomás, tét, veszteni való nélkül játszhatnak.

    Hogy ez mennyi pluszt jelenthet egy csapatnak azt a szombathelyiek mutatták meg a bajnok, kupagyőztes, az EuroChallenge sorozatban is menetelő Szolnok elleni első meccsükön. A 41. életévet taposó Kálmán László vezérletével megleckéztették az Olaj gárdáját Bencze Tamás fiai. Igaz, a visszavágón könnyedén ledolgozhatja a 6 pontos hátrányát az Olaj ez azértegy kinos pofon neki az NB I egyik középcsapatától, a szombathelyieknek pedig hatalmas dicsőség, és legyen akármi is a szolnoki meccs eredménye, ezta diadaltnem veheti el tőlük senki.

    A bajnokságban a ZTE odahaza szép győzelmet aratott a Paks ellen. Annak a sikernek Völgyi Péter szempontjából azért voltkülönleges értéke, mert az előző évadban Pakson dolgozott, ahonnan szezon közben elküldték. Kedden Zalaegerszegen a kupában a ZTE nen tudta megismételni a bajnoki sikerét a paksiak ellen,az ASE 23 ponttal győzött - itt a visszavágó formalitásnak tűnik.

    Egy héten belül kideül, mely csapatok lesznek ott az idei Magyar Kupa négyes döntőjében.

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása