• Hanga-dilemma: menni vagy maradni

    Baszkföldre, a második számú európai kupasorozatban, az EuroCuo-ban szereplő Bilbaóba hivják a Manresa csapatától az egyik legjobb, legigéretesebb jövő előtt álló magyar kosarast, Hanga Ádámot. A baszk klub az eurohoops.net nevű portál információi szerint kivásárolná Hangát manresai kontraktusából.

    Nem kis dilemma előtt áll egyik legjobb játékosunk. Menni vagy maradni? Túl azon, hogy a döntésbe Ádám mellett azért a játékjogát birtokló San Antonio Spurs-nek is lesz, lehet beleszólása, nézzük mi szól a Bilbaóba való igazolás mellett - és mi ellene?

    Önmagában mindenképpen előrelépés lenne a Manresa helyett egy a második számú európai sorozatban szereplő csapat játékosának lenni. A Manresa - ne szépítsük - jelen pillanatban a spanyol élvonalban a kétfenekű dob szerepét ötlti be, az ellenfelek ott ütik-verik ahol érik. A bajnokság utolsó előtti helyén szerénykedik 2 győzelem mellett 13 vereséggel. A Bilbao ezzel szemben 10-5-tel az előkelő 5. helyen áll.

    Biztos, hogy nem a december elsején a Bilbao ellen mutatott játéka alapján figyelt fel rá Focisz Kackarisz, a baszk gárda görög mestere, hiszen akkor Ádám 0/9-es mezőnymutatóval 4-ből 2 büntetővel, -2-es indexszel zárt. Ugyanakkor az is tény, hogy Ádám nemegyszer igencsak kiemelkedett gyengécske csapatából. Volt, olyan forduló a spanyol bajnokságban, hogy övé lett a legjobb teljesítményidex s olyan is, hogy e rangsorban 3. lett. Eget verően nagy visszhangjuk mégsem lett remekléseinek, hiszen csapata - szokás szerint - e meccseken is alulmaradt, vesztes csapatokból pedig nem nagyon szoktak forduló MVP-t választani.

    Ezzel azonban el is érkeztünk ahhoz a ponthoz,hogy mi az, ami Hanga maradása mellett szól. Bár a szezon elején nem ez volt a helyzet, bő negyed órákat játszott, újabban már közel 30 perceket tölt meccsenként a pályán. Folyamatosan játszik ,méghozzá sokat Európa egyik, ha nem a legjobb, legerősebb bajnokságában. Ez pedig garancia a további fejlődésére.

    Bilbaóban viszont brutálisan erős a konkurencia várna rá a posztján. Zizisz és Vasziliadisz személyében két görög válogatott, a korábbi Barca cséká Grimau, az NBA-t is megjárt Raul Lopez és a horvát Prepelic.
    Bár ezen urakkal edzeni is fejlődést jelenthetne Ádámnak, a játékpercei ez szinte biztosra vehető, jelentősen csökkennének. Kérdés mi a jobb:a spanyol élvonal szintjén egy gyenge csapatban vezéregyéniségnek avagy egy erős, nemzetközi szinten is jegyzett együttesben percembernek?

    Hanga Ádám pályán kivül, átigazolásai során - amint az utólag kiderült - eddig rendre jól döntött. Bízzunk benne, ezúttal is igy tesz.

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Terrance 2013.01.07. 23:41:37

    Nem irigylem, rohadt nehéz döntés. (De, azért egy kicsit irigylem :-) )

    kemény keleti kommentelő 2013.01.08. 11:00:53

    Végre tippjáték! Kinek az ajánlatát fogadja el Hanga Ádám?
    A: Manresa
    B: San Antonio
    C: Bilbao
    D: Szolnok
    A töretlen szakmaiságot és fejlődést alapul véve megjátszom a D-t.
süti beállítások módosítása