• Az NBA történetének legnagyobb bunyói

    nbafight.jpg

    A nemrég az első idei városi rangadón győzedelmeskedő Nets most Bostonba utazott ismét vérre menő csatát vívni, de azt senki sem gondolta volna a mérkőzés előtt, hogy ez majdnem szó szerint így is lesz. Ugyanis az elején mindenkit csak az érdekelt, hogy vajon Rajon Rondo képes lesz folytatni remek, 37 (!) meccs óta tartó sorozatát, ahol minden összecsapáson legalább 10 asszisztot osztott ki. A rekordot még Magic Johnson tartja a '80-as évekből, összesen 46 egymás követő meccsen elért minimum 10 gólpasszával, őt John Stockton követte 37-tel, akit Rondo az előző mérkőzésen ért be. Azonban a Nets - Celtics nem erről szólt, hanem Kris Humphries szabálytalanságáról, amikor is a sípszó után blokkolt bele Kevin Garnett arcába, majd elszabadultak az indulatok. Rondo és Humphries mellett Gerald Wallace-t is lezavarták a pályáról, ezzel meg volt az idei szezon első komolyabb csetepatéja a pályán, ezért mi összeszedtük az NBA történetének legnagyobb balhéit mellé.

    Amikor Ron Artest megváltoztatta nevét Metta World Peace-re, nem csak a röhejes névválasztás miatt kerekedett el sokak szeme, hanem azért is, mert Artesttel kapcsolatban mindenre lehet asszociálni, csak a világbékére nem. Az ő nevéhez fűződik például az NBA történetének egyik legnagyobb bunyója az Indiana Pacers és a Detroit Pistons között. Mindkét csapat tele volt balhés játékosokkal, a Detroitban ott volt a két Wallace, Rasheed és Ben, míg a Pacersnél olyanok játszottak Artest mellett, mint Jermaine O'Neal és Stephen Jackson. Az összetűzés Ben Wallace-szal kezdődött, aki egy neki nem tetsző fault után ment neki a védőjátékosnak. A hatalmas kakaskodásból aztán óriási tömegverekedés alakult ki, miután Artest a lelátóra rohanva kezdett el egy dühös Pistons-drukkert püfölni, majd Stephen Jackson is a segítségére sietett és a két játékos egymaga ment neki egy sereg nagyon mérges hazai szurkolónak. Végül kilencen kaptak eltiltást a szövetségtől, ötük ellen indult bírósági eljárás, öt szurkolót pedig egy életre kitiltottak a Pistons meccseiről. A botrány után az NBA megszigorította az alkoholárusítást a mérkőzéseken

    Két évvel a Pacers-Pistons balhé után ismét verekedéstől volt hangos az amerikai kosárlabda, akkor éppen a Knicks játszott otthon a Denver Nuggets ellen. A meccs utolsó pillanataiban a gyűrű felé törő J.R. Smith-t nagyon csúnyán faultolták, ami értelemszerűen nem tetszett neki. Azonban az első összeakaszkodás nem a vele szabálytalankodó Mardy Collinsszal kezdődött, hanem a vitába fölöslegesen belepofázó Nate Robinsonnal, akit az idegileg kikészült Smith nemes egyszerűséggel magával rántott a nézők közé. Robinson féreg viselkedése azonban semmi volt Carmelo Anthonyhoz képest, aki se szó, se beszéd leütötte Collinst, majd a pofon után szélsebesen elindult a saját cserepadja felé az őt üldöző Robinson és Jared Jeffries elöl. Végül mind a tíz pályán lévő játékos kiállították, hetet közülük eltiltottak, Anthony azóta pedig a Knicks játékosa lett.

    A Knicks egyébként komoly múlttal rendelkezik, ha verekedésekről van szó, majdnem 20 évvel ezelőtt például a lesokkolt David Stern szeme láttára esett egymásnak Jo Jo English a Bullsból és Derek Harper a Knicksből. A balhé itt is a mindent eldöntő utolsó percben kezdődött, amikor a két játékos összeakaszkodott, majd a Harper jobb egyenese elöl nagyszerű reflexszel elhajoló English majdnem a nézőkig cibálta Harpert, amiből egy amerikai focira emlékeztető tömegjelenet alakult ki.

    Még mindig a Knicksnél maradva, nem mehetünk el szó nélkül a Heat elleni rájátszásbeli meccsük mellett, ahol már az összecsapás végét jelző dudaszó után verekedett össze nagyon komolyan Larry Johnson és Alonzo Mourning. Előbbi szinte a semmiből csapott oda egyet Zónak, akit nem kellett félteni és óriási cséphadarás kezdőtött kettőjük között, aminek a végén James Van Gundy edző Mourning bokájába kapaszkodva próbálta visszatartani a játékosát egy komolyabb balhétól.

    Az NBA két legszórakoztatóbb figurájáról, Charles Barkleyról és Shaquille O'Nealről a játéktól való visszavonulásuk óta senki sem gondolná, hogy egyszer a pályán nagyon komolyan összekaptak. A hunyó ebben az esetben O'Neal volt, aki addig ütötte Barkley fejét, hogy megakadályozza egy zsákolásban, míg Sir Charles hozzávágta a fejéhez a labdát. A center bepipult, és leütötte Barkley, majd a földre kerültek mind a ketten. Azóta kibékültek egymással egy barátságos golfmeccsen, ahol a vesztesnek fecskében kellett flangálnia a strandon. Barkely veszített.

    A Detroit Pistons legendásan a balhés klubok közé tartozik pláne az úgynevezett Bad Boys-éra alatt, amikor mindig sikerült összeszedniük a legelvetemültebb játékosokat, kezdve Dennis Rodmantől, Isiah Thomason át Bill Laimbeerig. Utóbbi teljes pályafutása Detroitban az összetűzésekről szólt, nem telt el mérkőzés anélkül, hogy Laimbeer ne pécézett ki volna magának valakit. Az egyik legismertebb esetben ez a személy pont a nagyszájúságáról híres Larry Bird volt, akinél egy súlyos fault után szakadt el a cérna, mikor Laimbeer és Rodman együttes erővel zuhantak rá, utóbbi konkrétan fejen rúgva Birdöt. Először ütni kezdte a földre zuhant Laimbeert, majd miután lerángatták róla, dühében hozzá is vágta a labdát. Ez már annyira nem tetszett a még nagyon fiatal Rodmannek, aki egy kissé esetlen, félig átkaroló, félig felpofozó mozdulattal vágta nyakon Birdöt. Végül csak Laimbeernek és Birdnek kellett távoznia, az ifjú Rodman a pályán maradhatott. Bird ezzel tovább növelte az amúgy is már hatalmas kultuszát Bostonban, ahol kevés embert gyűlöltek jobban Bill Laimbeernél, bár őt igazából mindenki gyűlölte Detroit határain túl.

    A Bird-féle legendás Celticset rendesen aprították bármerre is jártak, ezért nem csoda, hogy Bird komolyabb kaliberű játékosokkal is összekapott Laimbeernel. Nevezetesen Julius "Dr. J" Ervinggel, aki addig szivatta Birdöt, míg utóbbi Erving békülési szándéka ellenére is csépleni kezdte a másikat, amiből hatalmas tumultus kerekedett.

    Rodmanhez hasonlóan Reggie Miller is élvezettel piszkálta a legnagyobb sztárokat, köztük Michael Jordant is, aki előbb nyert volna baseball MVP címet, mintsem ökölharcba keveredjen bárkivel is. Jordan először bemutatott egy fantasztikus blokkot, de a labdát Miller még bepofozta a hálóba, majd a földre érkezve két kézzel nekiment Jordannek, ezzel is kicsit hergelve őt. A mindig higgadt Jordan rendesen berágott, utána ment Millernek, majd az egymás rángatását ökölcsapások követték.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    szotyoriheni 2012.11.29. 14:23:20

    Az utolsó videón az az igazán kemény, hogy Jordannek le kell húznia a fejét, hogy ne verje be a palánk aljába

    MEDVE1978 2012.11.29. 17:12:20

    Rodmantől még jöhetett volna mondjuk a bíró lefejelés :)

    kisvakondcica 2012.11.29. 18:30:21

    Es ahogy Sprewell fojtogat ?

    AnkleBreak 2012.11.29. 19:31:41

    Már megint marhaságot írtál, 37 meccses sorozata volt Rondonak, nem 27.

    sajó d. 2012.11.29. 19:35:24

    @AnkleBreak: valóban, és Stocktonnak is 37 jött össze, már is javítom. köszi az észrevételt.

    paleoclimatemodel 2012.11.30. 09:52:28

    Rondo nagyon jól tette, amit tett. Így kell kiállni egy csapattárs mellett.
süti beállítások módosítása