• 26 millió forinttal tartozik a Győr a játékosoknak

    Címkék: győr büntetés fiba

    Eredmények szintjén a bajnok Hat Agro UNI Győr még sokáig nem érheti utol a tizenegyszeres magyar bajnok és kupagyőztes Pécs 2010-et, ám úgy tűnik, a kitűnő pécsi szakember, Fűzy Ákos mellett a csődöt eredményező gazdasági modellt is átvették a győriek, Renee Montgomery mellett további három játékos is feljelentette a klubot a fennálló tartozások miatt.

    Október elején a FIBA illetékes szervezete, a genfi székhelyű Basketball Arbitral Tribunal (BAT) meghozta ítéletét Renee Montgomery és a magyar bajnok Győr vitás ügyében. A győriek összesen 117 ezer dollárt kötelesek fizetni az amerikai játékosnak, amely a jelenlegi árfolyam szerint mintegy 26 millió forint. Az amerikai válogatott mellett a szövetség felé jelezte a felé fennálló tartozást a Győr tavalyi összes légiósa (akik közül egy sem hosszabbított szerződést a klubbal), Edita Sujanová (világbajnoki ezüstérmes cseh válogott), a horvát válogatott Iva Ciglar és az amerikai-török Quanitra Hollingsworth. Hozzájuk csatlakozott a közelmúltban a magyar válogatott alapembere, Nagy-Bujdosó Nóra is, aki azonban még mindig a Győr játékosa.

    A Sopron elleni rangadót elveszítő euroligás Győr Magyarországon jelenleg az egyik legerősebb kerettel rendelkezik, távozó légiósaik helyére az ausztrál válogatott Natalie Hurst, a lett válogatott Ieva Kublina, és a WNBA-ből Chalysa Janee Shegog érkezett.

    Bodnár Péter válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

    Hány ügy van folyamatban tartozással kapcsolatban a Győr ellen?

    Jelenleg két ügyről van információnk: egyik a FIBA-nál folyik, Montgomery-vel kapcsolatban, a másik az MKOSZ-nél, Hollingsworth-re vonatkozólag.

    Mennyivel tartozik volt játékosainak a Győr?

    A Montgomery ügy választottbírósági ítélete megtalálható a FIBA honlapján, bárki megnézheti. Az MKOSZ – a tavalyi tapasztalatok alapján – az összegszerűségről nem szolgáltat adatot, csak az ügymenetről és a várható szankciókról.

    Milyen szankciók várnak a klubra, ha továbbra sem fizet?

    A FIBA az első szankciót október 19-én már elrendelte, igazolási tilalmat szabott ki az érintett sportszervezetre. A további szankciók között a nemzetközi versenyekből történő kizárás és/vagy további pénzbüntetés is kiszabható.

    A magyar szabályrendszer szerint folyó eljárásban a Versenyszabályok büntetőpontok levonását, igazolási, átigazolási és játékengedély kiadási tilalom kiszabását írja elő.

    Vannak-e más csapatok is, akik ellen eljárás folyik? Úgy tudjuk a Bácsbasket ellen van, a Baja tavalyi légiós centere miatt…

    Jelenleg több, tartozással kapcsolatos eljárást nem folytat az MKOSZ VB, ám a Bácsbasket Kft. korábbi játékosa, Augustina Zygaite azzal a kéréssel fordult az MKOSZ-hez, hogy nyissa meg újra az ügyét, mert a sportszervezet által benyújtott, és az ügyet tavasszal lezáró dokumentum valódiságát vitatja.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    mozzie 2012.11.21. 06:47:23

    Amíg vannak olyan hülyék, hogy bedőlnek a dumának és játszanak ...
süti beállítások módosítása