• Linnek vezérré kell válnia, Bynum végre a középpontban lehet: Kitől mit várnak új csapatában az NBA-ben?

    Címkék: steve nash

    bynum.jpgA nyáron rengeteg meghatározó játékoscsere történt, aminek köszönhetően számos vezéregyéniség és sztárjátékos kezdte meg a felkészülést új csapatban. A legnagyobb sláger persze Howard Los Angelesbe költözése volt, de a centeren kívül bőven akadnak még olyanok, akik nagyban meghatározhatják új egyesületük idei teljesítményét. Azonban adva van a kérdés, hogy mit vár el tőlük a közvélemény és a vezetőség: képes lesz Jeremy Lin Houston vezére lenne? Mit kezd majd Andrew Bynum a philadelphiai rivaldafénnyel? Vajon meg lesz végre Steve Nash első bajnoki gyűrűje?

    Jeremy Lin

    Az ázsiai származású irányító az előző szezon egyik legnagyobb meglepetése volt, aki a D-ligából küzdötte be magát a Knicks kezdőjébe, és hetekig olyan teljesítményt nyújtott, ami egyenesen tömeghisztériát okozott Amerikában. A Linsanitynek azonban vége lett a kosaras sérülésével, akivel kapcsolatban nagy kérdés volt, hogy az év végén lejáró szerződése után marad-e New Yorkban, ahol továbbra sem számítottak rá első számú irányítóként. Végül nem maradt, és Houston Rocketsbe szerződött, amely Jao Ming visszavonulása után új ázsiai csillagot lát Linben. Azonban Lin egyelőre adós maradt a jó teljesítménnyel az előszezonban, ami azért is problémás lehet, mert  Kyle Lowry és Goran Dragic személyében két kifejezetten kreatív irányítót herdáltak el a texasiak nyáron. Lint egyértelműen vezéregyéniségnek igazolták Houstonba, ahol rajta kívül nincs is igazán nagy név a csapatban, ha csak nem vesszük annak a szintén idén szerződtetett Ömer Asikot.

    Andrew Bynum

    A hatalmas center kulcsfigurája volt a nyár legfontosabb tranzakciójának, aminek köszönhetően Howard és Nash a Lakersbe, Iguodala a Denverbe, ő pedig Philadelphiába került. Bynum képességeivel mindenki tisztában van, azonban egy Kobe Bryant vezette csapatban esélye sem volt első számú játékossá válnia. Most erre itt a lehetőség a remek fiatal kosarasokkal, és megszállott szurkolókkal rendelkező Sixersnél, ahol annyiszor kéri a labdát ahányszor csak akarja. A tavaly a rájátszásig jutó csapat Iguodala távozásával egyértelműen Bynum köré kell, hogy épüljön, aki olyan remek játszótársakat kapott maga mellé, mint a zsákolókirály Jason Richardson vagy egy rakás sikerre éhes, húszas évei elején járó tehetség, kezdve Jrue Holidayen át, Thaddeus Youngon keresztül Evan Turnerig. Ebben a brigádban kell neki húzóemberré válnia, ami igazán egomániás csapattársak nélkül nem tűnik megoldhatatlan feladatnak. Viszont még egy percet sem edzett, és meccsen sem játszott, szóval a csapatba építése komoly nehézségeket okozhat a későbbiekben.

    Andre Iguodala

    Miközben mindenki Lin, Bynum, Howard vagy Nash csapatváltásáról beszél sokan elfeledkeznek Igouadaláról, aki talán a liga egyik leglátványosabb támadójátékosa. A Sixers fanatikus szurkolói Iverson hiányában Iggytől várták a megváltást, azonban az olimpiai aranyérmes bedobó nem éppen az a fajta nagyszájú fenegyerek, mint Iverson vagy Bynum. Kicsit ki is lógott a csapatból, ahol hiába játszott remekül, nem tudott igazi vezérévé válni a hatalmas potenciállal rendelkező gárdának. Ezért is volt nagyszerű döntés Denverbe igazolnia, ahol szép csöndben egy kifejezetten erős és látványos csapat kezd kialakulni. A Nuggetsnél Ty Lawson személyében már meg van a vezéregyéniség, aki mellett Iggy végre azzal törődhet, amihez legjobban ért: a pontgyártással. Társakként olyanok veszik majd körbe, mint a liga egyik legkülönlegesebb és kiszámíthatatlanabb magasember párosa JaVale McGee és Kenneth Faried, és a villámlábú Lawson mellett egy igazi dobóspecialistát is kap maga mellé Danilo Gallinari személyében. Ezzel a kerettel a Denver akár komolyabb terveket is szövögethet a rájátszásra, ahol Lawson, McGee és Faried kaphatja a sajtó által vetített rivaldafényt, miközben Iguodala futószalagon szórja a 20-30 pontokat.

     Joe Johnson

    Miután a Brooklynba költöző Nets lemaradt Dwight Howardról, a New York-i csapatnak szüksége volt egy húzónévre az átigazolási időszakban. Így került hozzájuk Joe Johnson Atlantából, aki az egyik legalulértékeltebb dobójátékos a bajnokságban. A Hawksnál domináns irányító hiányában rá hárult általában a labda felhozása, de most Deron Williamsszel a kezdőben ez a teher lekerül a válláról. Helyette az lesz a feladata, hogy ő legyen Williams segítő jobbkeze, ha rossz forma esetén szükség lesz valakire, aki pontokat szerezzen. Ráadásul Brooklynban bajnoki álmokat szövögetnek, amiben később kulcsszerepe lehet Johnsonnak egészen addig, amíg el nem fogy Williams türelme és nem igazol el máshova.

    Steve Nash

    A veterán irányító immáron 38 évesen arra készül, hogy végre életében először bajnokságot nyerjen. Erre minden esélye meg van a bivalyerős Lakersszel, ahol kimondatlanul azt a szerepet szánták neki, hogy átvegye Kobe-tól a karmesteri pálcát és kihasználva egyik specialitását, teletömje labdákkal Dwight Howardot. Emellett szükség óriási szerepe lesz abban, hogy összefogja a sztárokkal teletűzdelt gárdát és Bryant egyszemélyes hadserege helyett valamiféle csapategységet kovácsoljon, ahol egyaránt érvényesül Bryant, Howard, Gasol és World Peace képessége is. Nem lesz könnyű feladat, de pont Nash lehet az, akinek tiszteletet parancsoló személyisége képes lehet nyerő alakulatot varázsolni a hatalmas elvárásokkal induló keretből.

    A végére még pár sorban érdemes szót fordítani az elenyésző nyilvánosságot kapó cserékről és igazolásokról is. Michael Beasley pont Nash előző csapatába, Phoenixbe igazolt, ahol a Suns legfontosabb dobóembere kell váljon belőle. OJ Mayo számára viszont az újrakezdést jelentheti a Dallas Mavericks, ahol végre a keződcsapatban találhatja magát, miután Memphisben két éve már csak hatodik emberként számítottak rá. Két veterán is váltott a nyáron, Ray Allen mindenki legnagyobb megrökönyödésére a rivális Miamiba ment, hogy a padról beállva szórja a hármasokat egy bajnoki gyűrű reményében. A másik nagy öreg a már negyven éves Grant Hill, aki az új idényt már a Clippersben kezdi, és csereemberként kell segítenie Blake Griffint és társait.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.10.25. 12:13:38

    Érdekes szezon lesz, nem vagyok lakers fan, de kíváncsi leszek mire lesznek képesek, a kings elleni meccs (az első) nem győzött meg. Celtics fanként a bostoniakra vagyok nagyon kíváncsi, jó kis csapat jött ott össze, hű, megint jó kis szezon elé nézünk :)
süti beállítások módosítása