• Fegyverneky továbbjutást, Bujdosó fejlődést remél az idei Euroliga-szezontól

    zso.jpg

    Ma este megkezd a Győr és a Sopron az európai porondon való csatározást. Az Euroliga még mindig unikumnak számít a hazai kosárlabda életben, és mindenki figyeli, hogy sajátjaink meddig jutnak az európai elitben. Annak idején a Pécs és a Sopron ért el hatalmas bravúrokat, de a Pécs hiányában, már két éve a Győr vitézkedik ebben a sorozatban. Sztárcsapatok is érkeznek majd hazánkba, olyan topjátékosokkal, mint például Tina Charles vagy Delisha Milton. Az Euroliga-nyitány előtt Fegyverneky Zsófiával és Bujdosó Nórával beszélgettünk reményeikről, elképzeléseikről.

    Bízunk bennük, hiszen a roppant fiatal Simon - Rasheed - Laklóth trió már tavaly is okozott pozitív meglepetéseket, melléjük társul az Euroligában lassan már öreg rókának számító Bujdosó Nóra, és a Pécsről érkező Raksányi Krisztina, aki fiatalság ide vagy oda, már semmiképpen sem mondható kezdőnek nemzetközi színtéren.

    Sopronban sok változás történt, de kezdő csapatuk lehet olyan jó, hogy reménykedhetünk a továbbjutásban.
    Annak ellenére, hogy Fegyverneky az utóbbi években az irányító posztba kényszerült, még mindig a kontinens legjobb kettesei közé tartozik, az új légiós, Johnson az eddigi bajnoki meccsek alapján rendkívül reménykeltő, Milovanovic Sopronban pár évvel ezelőtt szenzációs Euroliga meccseket hozott, Krnjic pedig évről évre fejlődik, így úgy tűnik, a palánk alatt nem lesz túl sok gondjuk - legalábbis nagyon bízunk benne.

    Kit lát legerősebbnek a csoportbeli ellenfelek közül?

    Fegyverneky: A Fenerbahce-t. Évek óta kiemelkedő tudású európai -és amerikai játékosaik vannak, de az Orenburg is bevásárolt nyáron (Montgomery, Bonner, Tamane, Perovanovic, Miller), plusz maradtak a tavalyi orosz játékosaik.
    Bujdosó: Csoportunkban Szpartak Moszkvát tartom a legerősebbnek. Folyamatosan ott vannak az Euroliga finálékban és úgy gondolom, hogy ebben az évben is biztosítva van nekik a Final8-ben egy hely.

    Melyik csapatokkal várható saját klubja számára nagy versenyfutás?

    Fegyverneky: Nagyon remélem, hogy a Schio, Kassa, Targoviste, Sopron harcból mi fogunk a legjobban kijönni, illetve, hogy az Arrast itthon, és idegenben is legyőzzük. Az igazi erőviszonyok azonban csak pár forduló után derülnek ki.

    Bujdosó: A Brno-t és a Tarsus csapatát tartom verhető ellenfélnek, de természetesen minden meccsen az a célunk, hogy nyerjünk. Semelyik ellenfélnek nem adjuk könnyen a győzelmet, minden egyes pontért meg kell küzdeniük.

    Hányadik helyre várja csapatát?

    Fegyverneky: A lényeg, hogy bejussunk a playoffba. Azt gondolom, a negyedik hellyel elégedett lennék.
    Bujdosó: Ötödik vagy hatodik helyre várom a csapatot. Természetesen remélem, minél több mérkőzést nyerünk meg az Euroliga-sorozatban.


    bujdi.jpg

    Van reális továbbjutási esély?

    Fegyverneky: Idénre az Euroliga a célkitűzésünk, úgyhogy igen.
    Bujdosó: Reális esélyt nem nagyon látok a továbbjutásra. Ahhoz, hogy sikerüljön, extra teljesítményt kellene nyújtanunk. Persze titkon bízom benne, de úgy gondolom, hogy ezeket a meccseket (rutinszerzést, magasabb szinten való játékot) a magyar bajnokságban kell kamatoztatnunk.

    Mi a csapat erőssége, ami győzelmekre adhat okot?

    Fegyverneky: Még nagyon a szezon elején vagyunk, így ezt a nemzetközi porondra vonatkozólag nem tudom még pontosan meghatározni.
    Bujdosó: A csapat erősségének az agresszív védekezésünket tartom, és az ebből történő kontratámadásunkat. Nekünk nem áll jól az 5-5 elleni játék.

    Kik a legnagyobb sztárok az ellenfelek közül, akiket láthatunk itthon?

    Fegyverneky: A Fenerbahce-val érkeznek majd olimpiai bajnokok, Euroliga-győztesek, gyakorlatilag mindenki sztárnak számít a csapatból. Orenburgban is több, a WNBA-ben is meghatározó játékos játszik.
    Bujdosó: Számomra a legnagyobb sztár most a WNBA-ben MVP-címet szerzett Tina Charles (Wisla Krakko), de akár említhetném a Tarsus rutinos játékosát, Delisha Miltont is.

    Erősebbnek vagy gyengébbnek érzi csapatát tavalyhoz képest, és mitől erősebb vagy gyengébb?

    Fegyverneky: Remélem, hogy erősebbek leszünk, mint tavaly, mert csak így juthatunk be a playoff-ba. Szerintem az idei csapatunk ponterősebb lesz, ehhez kell egy jó védekezést párosítanunk. Ezen kívül, mivel sok új játékosunk érkezett, hamar össze kell csiszolódnunk.
    Bujdosó: Inkább azt mondanám, hogy más a csapatunk. Más külföldiek jöttek a megmaradt mag mellé. A tavalyi gárdának is volt erőssége, gyengesége, ugyanúgy, mint a mostaninak. Mások az erényeink. Erősségünk szerintem az akarat, gyengeségeinkhez pedig a dekoncentráltságot sorolnám. Sajnos a mérkőzésen belül sok üresjárat van. Ezen kell javítanunk.

    Saját csapatából kitől várhatunk sokat az idei EL-szezonban?

    Fegyverneky: Itt szinte az egész csapatot felsorolhatnám, mivel egy jó Euroliga szezonhoz mindenkinek hozzá kell tennie. Szerintem idén Jelena Milovanovic bizonyítja, hogy Európa egyik legjobb 4-ese, Sara Krnjic első számú centerként is megállja a helyét, Zsovár Orsi nagy meglepetéseket fog okozni, Shenise Johnson pedig Európában is leteszi a névjegyét. Magamról annyit, hogy remélem, idén még jobb irányítóvá válok, és össze tudom fogni ezeket a jó játékosokat, hogy igazi csapat legyünk.
    Bujdosó: Azt gondolom, hogy ugyanazoktól a fiataloktól, akik tavaly kulcsszerepet vállaltak a csapatban. Bebizonyították, hogy meg tudják állni a helyüket az Euroligában. Ebben az évben most már tudják, mire számíthatnak, és még többet tudnak tanulni, fejlődni. Nagyon bízom bennük!

    Mely csapatokat látja esélyesnek a sorozat végső győzteseként?

    Fegyverneky: Úgy vélem, ha a Jekatyerinburg idén sem tudja megnyerni a sorozatot, akkor soha…
    Bujdosó: Egyértelműen a Jekatyerinburgot tartom a legerősebbnek. Szerintem ők nyerik a finálét is.

    Hányadik Euroliga-szezonja ez, és melyik a legemlékezetesebb meccse az EL-ben?

    Fegyverneky: Ebbe még bele sem gondoltam, de így utána számolva, a tizedik Euroliga szezonom lesz…! Hosszú idő ez, szerencsére sok emlékezetes meccs volt. Pécsi Final4, szamarai Final4-ba jutás… sorolhatnám, nem tudok választani.
    Bujdosó: Ez a kilencedik évem az Euroligában és a legmlékezeteseb meccs, a harmadik pécsi évemben volt, a Bourges elleni összecsapás. Természetesen azért választottam ezt, mert kulcsszerepet tudtam vállalni, és sokkal jobban a magáénak érez az ember egy ilyen meccset, mint ha a kispadon ülne.

    Mit vár a Honti-Horti-Krivacevic-Quigely magyar kvartettől, akik más EL-csapatokban játszanak?

    Fegyverneky: Szerintem Honti Katának igazán jó választás volt a Rivas, az eddigi meccseken is látszik, hogy jól beilleszkedett, meghatározó embere csapatának. Horti Dórinak az első teljes szezonja lesz ez külföldön, eddig nagyon jól teljesít, stabil helye van, remélem egész szezonban kiegyensúlyozott marad. Tjianának és Allienek egyénileg nagyon szorítok, de a csapatukat szeretnénk megelőzni a csoportban…
    Bujdosó: Az összes magyar játékosnak sok sikert kívánok, és szurkolok nekik, hogy megmutassák, kulcsszerepet tudnak vállalni külföldi klubjaikban.


    A CSOPORT
    Rivas
    Győr
    Spartak Moscow
    Bourges
    Krakow
    Tarsus
    Brno

    B CSOPORT
    Fenerbahce
    Sopron
    Schio
    Orenburg
    Kosice
    Targoviste
    Arras

    C CSOPORT
    Ekaterinburg
    Polkowice
    Galatasaray
    Praguae
    Salamanca
    Novi Zagreb
    Mondeville

    MAGYAROK AZ EUROLIGÁBAN

    Honti Kata - Rivas Ecopolis
    Horti Dóra- Wisla Krakkow
    Krivacevic Tijana - Kosice
    Alexandria Quigley - Kosice


    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása