• Az Olaj nyomában: ki nyeri idén a férfi kosárbajnokságot?


    Csütörtökön egy nyugati rangadóval, a Falco-Sopron meccsel elkezdődött a 2012-13-as férfi bajnokság. Nézzük röviden, ki milyen esélyekkel vág neki az új szezonnak.

    A Szolnok, nincs ezen mit szépíteni,külön kategória. Magyar állományát - Simon, Fodor M., Németh I., Horváth Á., Grebenár, Trepák, Báder, Szabó M. - kizárólag korábbi és jelenlegi válogatott játékosok alkotják. Csak a magyar maggal is jó eséllyel pályázna a gárda a bajnoki címre, de még ott a légió, amely Rejtő regényének címével ellentétben az Olaj-drukkerek reményei szerint nagyon is látható lesz. Brandon Gay ijesztő kezdés után "triplavető nehéztüzérré" lépett elő. A balti kosaras kultúrát képviselő Kalve úgy tűnik, hamar beilleszkedett, Calvin Waton pedig korábban Zalaegerszegen bajnoki címmel bizonyított. Luka Maljiovicsot honosíttathatják. Az Olaj egy válogatott játékost, Soós Gábort át is engedett a jászberényieknek. Az Olaj ráadásul egy a magyar bajnokságnál jóval erősebb sorozatban, az Adria Ligában edződhet, a nyitó fordulóban, a szlovén bajnok Krka otthonába alapos ízelitőt kapott arról, mi is vár majd rá, de a második körben bizonyították, van tartásuk, nem véletlenül indultak el a sorozatban, nyertek is. Az ott a játékosokat ért ingereket majd a magyar középszakaszban kiderül, hogyan tudják feldolgozni, hasznosítani Horváth Ákosék

    Meghatározó játékosok távoztak az ezüstérmes Falco csapatától. Ha Bencze Tamásnak sikerül a Levy-Iosev-Fey triót a Timberlake-Szabó Zs. Pantelics hármas nivójára felépíteni, akkor sok örömük lehet a szombathelyi szurkolóknak.

    Az egy éve Hangát elvesztő fehérváriaktól idén nyáron újabb alapember távozott, Simon Balázs. Új, méghozzá tengerentúli játékmestert kell megszokniuk az Albacomp játékosainak, ráadásul Székesfehérváron elég sokáig zajlott, sőt részben még most is tart a légiósok kiválasztása. Magyar szinten a Szabó Zsolt-Keller-Lekli-Juhos palánk alatti kvartett elég izmosnak tűnik - innen is távozott egy válogatott játékos, Hendlein Roland - , de a légiósokkal teli külső sor, hogy mire lehet képes, az nagy kérdés Székesfehérvárott.

    Körmendről a félelmetesnek hitt Bell-Townes palánk alatti duó távozott, helyettük a tán nem annyira látványosan játszó, ám magát talán jóval inkább a csapat érdekeinek alárendelő Shaw-Robertson kettős játszik majd a palánkok alatt. Érzékeny veszteség a rutinos Németh István Szolokra távozása. Farkas Attila személyében egy önmagát sérülése után újra felépiteni próbáló koirábbi válogatott kosaras érkezett a palánkok alá, ahol az ijú Golomán berobbanhat.. A mezőnyposztokon bőven van variálási lehetősége az együttesét űző-hajtó Hencsey Tamás vezetőedzőnek. Ruják András és a körmendi nevelésű, s hazatérő Kutasi Gergely "elvihetik az irányító posztot, a mezőnyben pedig a légiós Brown mellett Ferencz Csaba és Fodor Márton a rutint, Sonyák Béla és a(z igen) magasbedobó, Csapai Péter pedig a fiatalos lendületet képviselheti.

    Pakson együtt maradt a mag, sőt Eilingsfeld érkezésével tovább bővülnek a spanyol mester, Garcia Gutierrez variációs lehetőségei Kámán, Vojvoda, Körtélyesi, Tóth Á, - a keretben, és a mezőnyben a két Williamsszel. A meghatározó játékosok tekintetébe centerposzton volt egy Frost-Idlet légiós csere - nyugodtan építkezhet az edző.

    Még centert keres a Pécs, amely légiós fronton teljes vérátömlesztést hajt(ott) végre. A meghatározó magyar kosarasok közül Kovács Péter és Tóth Norbert maradt, az utánpótlásból hoztak föl fiatalokat. Minden bizonnyal a rájátszásba jutásért harcolnak.

    Ugyanez állhat majd a kettes posztra egész nyárion megfelelő embert kereső Sopronra, ahol az is gondot okozhat, hogy a térdét kezeltető válogatott Molnár András is csak nem sokkal a rajt előtt állt edzésbe. Tervezett kezdő ötösét nem nagyon láthatta együtt Meszlényi Róbert, lehet rámegy pár meccs, míg összeáll a csapat játéka. Az is tény ugyanakkor, hogy Tóth Gergely személyében egy magas, jókezű játékos érkezett a palánkok alá, és a legnagyobb fogásnak a Molnár, Esztergom, Takács, Gombás, Keresztes magyar mag mellett az amerikai irányitó Jermaine Thimas megtartását tartják a hűség városában

    A Drahos-Kiss Kornél-Szőke Balázs- Hendlein-Dávid Gergely ötös révén az utóbbi évek talán legerősebb magyar magja állhat össze Kaposvárott, ahol többnyire jó érzékkel "nyúltak bele" a légiósokba, akik azonban nemegyszer idő - azaz az alapszakasz vége - előtt távoztak. Somogyban rendeződni látszanak a viszonyok s ha minden jól megy, s a külföldiek ismét beváltják a hozzájuk fűtött reményeket a kaposvári drukkerek a rájátszásban is szorithatnak kedvenceiknek.

    Szegeden is nagy volt a jövés-menés. Az új edző,a "világlátott", éveken át Új-Zélandon dolgozó Molnár József szinte egész nyáron két megfelelő légióst keresett a külső posztokra. Nagy kérdés, végül sikerül-e megfelelő "kaliberű" irányítót és hátvédet találni a régi szegedi szerb Djukics és a két Csorvási fivér mellé, akik közül a korábbi válogatott Milán Kecskemétről követte öccsét Szegedre.

    Nyíregyházán a város emblematikus játékosa Sitku Ernő "szögre akasztotta" kosárcsukáját. Óriási volt a mozgás Szabolcsban, a tavalyi csapatból mindössze Siska, az egyre inkább meghatározó Mohácsi, és két ifjú titán Polyák és Varga maradt hírmondónak. A palánkok alá erősitésként érkezett Sopronból a rutinos Boldizsár, a mezőnysorban a közeli Debrecenből szerződtetett fiatal Kalha lehet kulcsember. Csatasorba dobhatja Ferenczi Tamás a tavaly Tiszaújvárosban kölcsönben szereplő centert Daibor Micsicset, akinek magasságára (centiben) igaz, ami a sebességére a hírek szerint kevésbé: 220 fölött. Ott is kulcskérdés, milyen külföldi kosarasokat sikerül szerződtetni.

    A debrecenieknél a legnagyobb veszteség a nyáron a válogatottban is bizonyító Szabó Miklós Szolnokra távozósa. Olyan magyar fiatalok mutathatják meg magukat Cseh György és Helmeczi András személyében, akik korábbi állomáshelyeiken nem számítottak meghatározó játékosoknak.Nagy erősités lehet a Körmendről igazolt magyarnak számító irányító, Mladenovics Dejan. A hajdúságiak két egyetemről kikerülő amerikai légióssal próbálnak minél jobb eredményt elérni a következő szezonban.

    Végül, de nem utolsósorban az A-csoportra végük "zöld jelzést" kapó, az előző évadban elvben kieső ZTE. Az egerszegiek a Sopronba távozó Tóth Gergely s a pályafutását Szlovákiában folytató Kinter Györgyöt és a Pécsre igazoló korosztályos válogatott Bödört vesztették el az előző szezonban amúgy is gyakran változó légiós soruk mellett. Az "érkezési oldalon" a rutinos Borszéki mellett többnyire fiatal,ambiciózus magyar kosarasokat igazoltak Jött egy délvidéki és egy amerikai légiós - belőlük kell csapatot építenie a korábbi bajnokcsapat mesterének, a nem túl sikeres paksi "kirándulás" után visszatérő Völgyi Péternek és a magyar válogatottsági rekorder Heinrich Róbertnek...nem lesz egyszerű a hagyományoknak megfelelőszintre hozni az együttest.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása