• Megvan a Lakers új edzője: Mike D'Antoni


    Mike Brown gyors elzavarása után Mike D'Antonit választották a Los Angeles Lakers edzőjének, aki rögtön négy évre írt alá. D'Antoni évekig edzette Steve Nash-t a Phoenix Sunsban, és még Kobe Bryanttel is összebarátkozott a válogatottban. Fuss és lőj, így hangzik az edzői hitvallása.

    Hiába kiabálta Los Angelesben húszezer néző, hogy Phil Jacksont hozzák el, állítólag az öreg zenmester nem állt kötélnek. Egyfelől biztos marha drága lett volna, és a csapat költségvetése már így is 100 millió dollár, újabb 30 milliót nehéz lett volna leszurkolni a következő két évre. Ráadásul Jackson hozta volna magával Scottie Pippent, és egyes idegenbeli meccsekre nem ment volna el.

    Miközben az elmúlt pár nap Phil Jacksonról szólt, volt egy edző, aki elég korán nyilvánvalóvá tette, hogy érdekli az állás: Mike D'Antonit a New York Knicksből zavarták el, mert kilátástalanul gyenge csapatot hozott össsze. Nagy sikert korábban a Phoenix Sunsnál ért el: 2002-ben előbb segédedző volt, majd 2003-ban már 61 meccsen keresztül vezetőedző. Ekkor szerezték meg Steve Nash-t, akivel négy szezonon keresztül 50 győzelem felett zártak, D'Antoni megnyerte az év edzője díjat is.

    Játékára a hét másodperc vagy kevesebb elve volt jellemze: ennyi idő alatt kellett csapatának gólt dobnia (Running and Gunning). A labdaszerzés vagy gól után az irányítónak a lehetőség szerint a leggyorsabban gólra kellett vezetnie a csapatát. Nagyon irányítóközpontú volt Phoenixben a játék Nash Miatt. New Yorkban a sebesség megmaradt, de nem állt össze a támadójáték (állítólag Carmelo Anthonyval sem jöttek ki).

    Mike D'Antoni egyfelől jó választásnak tűnik, mert a támadójátékot rendbe kell rakni, és mivel a nyáron megvette a Lakers Steve Nasht, ezért részben rá kell szabni a támadásokat, ami nem sikerült se az előszezonban, se később Nash sérüléséig. Nash mellett állítólag nagyon jóban van a válogatottban megismert Kobe Bryanttel, akinek a barátsága nélkül nincs sikeres edzői karrier. Másfelől viszont nem jó választás, mert D'Antoni egyik csapata sem volt híres a védekezésről, és a jelenlegi Lakers egyáltalán nem tud védekezni.

    A Lakers jelenleg 3-4-gyel áll, hazai meccsek következnek, amik közül a legfontosabb a jól álló San Antonio Spurs elleni lesz.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2012.11.12. 11:59:45

    Szerintem a Lakers-nél a védekezés összeáll majd magától is. A New York-kal ellentétben elég sok jó egyéni képességű védő van a csapatban. Ha csak a kezdőt nézzük Bryant, Howard és Világbéke.

    nlght84 2012.11.12. 12:12:10

    Viszont az átlagéletkor elég magas a "run and gun"-hoz, majd meglátjuk...

    dzsedi 2012.11.12. 13:00:49

    hű de kellett már. nem bírtam azt a bohócot. megy majd a futás nem kell félni.

    benchmade 2012.11.12. 13:23:16

    Kevés lesz ide Mike.

    vacsek 2012.11.12. 13:53:24

    Mike-kal csak csoportgyőzelemig jutottak a Phoenix-iek. Addig lehet hogy működik a run and gun de utána már kevés lesz.

    vaki78 2012.11.12. 16:34:51

    Pfff... Erre csak Dennis Rodmant tudom idézi, aki szerint a csatár lövi a gólokat, de a védő nyeri a meccset :) Védekezés nélkül talán a 70-es években lehetett utoljára bajnokságot nyerni, legalábbis '90 óta nem tudok olyan csapatot mondani, aki azzal nyert volna, hogy szétdobjuk az ellenfelet.
    Ehhez a run & gun stílushoz talán a Heat áll legközelebb, fenntartva azt hogy náluk is nagyon komoly védőmunka van mellette.

    Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2012.11.12. 18:15:22

    @vaki78: Az OKC tavaly nem állt messze attól, hogy run&gun stílussal bajnokságot nyerjen. Ha egy óvodásnál nagyobb játékintelligenciájú irányítóval áldja meg őket a sors, aki nem hajigál rá akkor is hússzor meccsenként, ha abból csak négy megy be, meg is verik a Heat-et.

    vaki78 2012.11.12. 18:59:19

    @Giggsy: azért az OKC-nél is elég durva védekezés volt Ibaka+Perkins+Sefolosha+Fisher. Szerintem amíg Westbrook ott van nem fognak nyerni, hihetetlen agyatlan módon játszik, inkább őt küldtem volna el Harden helyett.

    Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2012.11.12. 20:10:06

    @vaki78: Fisher-t azért nem sorolnám már ide abban az állapotában, de tény, hogy Ibaka, Perkins és Sefolosha elég durva védők. Ők egyénileg nagyon jók, de az OKC mint csapat, nem védekezik túl hatékonyan, tavaly 17-ek voltak a kapott pontok tekintetében, a PO-ban nem sok csapat volt ennél gyengébb.
    Westbrook-ot illetően maximálisan egyetértünk, szerintem ha a tavalyi döntőben Rondo irányítja az OKC-t helyette, simán verik a Heat-et. A Spurs ellen is mikor indult be a Thunder? Mikor Westbrook kicsit hátrébb állt, és hagyta, hogy a támadásban nem annyira kiemelt szerepet betöltő játékosok is vállaljanak. A döntőben nem értem miért nem volt rá képes. Komolyan mondom a hajamat téptem, mikor három elkúrt betörés után, hat támadáson belül már negyedszer is megpróbálkozott vele. Ő a Bobcats-be való, ahol minden dicsőség az övé lehet (illetve elnézve az idei Charlotte-ot, talán már nem is helytálló a megállapítás), de egy igazi csapatnak csak kerékkötője lehet a jelenlegi kosárlabda IQ-jával.
süti beállítások módosítása