• Meddig tartható együtt a Celtics veterán keménymagja?

    paul-pierce-kevin-garnett-celtics.jpgA Boston Celtics mindig is az NBA egyik legfontosabb csapata volt és minden bizonnyal lesz is később. A legutóbbi nagy generáció kétségkívül a Kevin Garnett, Ray Allen, Paul Pierce és Rajon Rondo fémjelezte garnitúra, amelynek köszönhetően 2008-ban bajnoki címet szereztek 2010-ben pedig megnyerték a keleti konferenciát. Az idei évet azonban Allen már Miamiban kezdte és hiába válik Rondo szép lassan a liga egyik legjobbjává posztján, Pierce és Garnett egyre öregedik, amit mi sem mutat jobban, hogy előbbi már be sem került az idei All Star-keretbe úgy, hogy ráadásul Rondo sérülésével utólag még akár esélye is lehetett volna, de végül a brooklyni Brook Lopezt hívták be. Az idén gyengélkedő Celtics per pillanat a keleti csoport utolsó, még playoff-helyet érő helyén áll, de mögötte ott lohol a Sixers. Egyszóval nagy érik már a generációváltás Bostonban, aminek köszönhetően egyre több pletyka röppen fel Pierce és Garnett eligazolásával kapcsolatban.

    Pierce már 35, Garnett pedig 36 és való igaz, hogy hosszútávon már nem lehet rájuk építeni egy csapatot, így Celtics akár a február 21-i átigazolási időszak vége előtt megbonthatja a hármast. Garnettel kapcsolatban érdekes módon a Los Angeles Clippers nevét dobták be legtöbbször, ez az ötlet viszont több sebből is vérzik. A Clippersnél erősíteni akarják a támadósort ehhez pedig tökéletes lenne Kevin Garnett, akiért Caron Butlert és Eric Bledsoe-t adták volna. Azonban a trade több okból is teljesen értelmetlennek látszik:

    - Blake Griffin és DeAndre Jordan személyében két, a húszas évei elején járó magas embere van a Clippersnek, akik ráadásul remekül megértik egymást a pályán, sokszor elképesztő zsákolásokat eredményezve.

    - Ebből kifolyólag Garnett a cserepadra érkezne, ahol viszont Jamal Crawford már kibérelte magának a Legjobb hatodik embert címet, szóval Garnett a padról csak második opció lenne.

    - Ráadásul Garnett szerződésében olyan kitétel is akad, hogy bármilyen cserét joga van megvétózni, vagyis ha nem akar menni, akkor biztos nem fog, ezt pedig azóta több helyen is megerősítette Doc Rivers edzővel egyetemben.

    - Kezdőjátékos esetén DeAndre Jordan húzná a rövidebbet, aki elképesztő fejlődést mutatott az utóbbi fél évben, így KG miatt biztosan megakadna valamennyire.

    - Cserealapként muszáj lenne feláldozni Eric Bledsoe-t, aki az egyik legnagyobb jövő előtt álló irányító a ligába és tökéletesen illik még hozzá Chris Paul pótlásának feladata. Bostonban nem csak Rajon Rondo, de Jason Terry is előtte lenne, emiatt pedig teljesen értelmetlen, hogy a számos NBA-csapatnál simán a kezdőjátékosnak számító Bledsoe a keleti partra igazoljon.

    - Ha mégis elcserélnék Bledsoe-t - amire azért igen nagy az esély, hiszen lassan luxus ott a cserepadon tartani - akkor sem egy kiöregedő veteránért tennék, akinek a posztján ráadásul két olyan kosaras is van, akivel hosszú távon terveznek Los Angelesben, arról nem is beszélve, hogy az év végén szabadügynökké válik Chris Paul és Chauncey Billups is. Vagyis ezzel a húzással nem csak a Boston kémiája bomlana fel, hanem a bajnoki címre ácsingózó Clippers is, ahol Paul éppen sérüléssel bajlódik, Billups pedig mindössze három meccset játszott idén.

    Paul Pierce elpasszolásának ötlete Garnettnél korábban merült fel, de az ő esetében azt a Memphis Grizzliest emlegették legtöbbet, ahol pár napja kótyavetyélték el Rudy Gayt egy háromcsapatos tranzakció során. Ebből kifolyólag az utolsó pletykák is elhalkultak Pierce elcserélésével kapcsolatban, aki egész pályafutását Bostonban töltötte és kedvező szerződése ellenére nem tudna a Boston az ő kaliberéhez méltó cserét összehozni.

    Egyszóval nagyon úgy néz ki, hogy a Rudy Gay-csere miatt és a megfelelő alternatívák hiányában Pierce és Garnett a rájátszásig Bostonban marad, aztán majd nyáron eldőlt mi lesz kettőjük sorsa. Mindketten élnek-halnak a Celticsért és a csapat is azt szeretné, ha keltaként vonulnának vissza. A Bostont pedig sohasem szabad leírni, ezért a Rondo hiányában és Avery Bradley visszatérésével egyre jobb formába lendülő Celtics még képes lehet a meglepetésre és akkor szinte biztos, hogy adnak egy utolsó esélyt a két veteránnak, aztán nyáron kezdenek el kombinálni, miután lezajlott a draft. Ekkor viszont figyelni kell, hogy ne járjanak úgy, mint tavaly, hiszen a csapat gyengélkedéséért pont nem az eddig említett játékosok felelősek, hanem az olyan tehetségesnek kikiáltott újoncok, mint Fab Melo és Jared Sullinger, akiknek lenne még mit tanulniuk Garnettől.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.02.07. 14:15:33

    Remélem mindketten a Celtics-ből vonulnak vissza. A helyzet az, amit Garnett is megerősített, mindenképpen maradni akar, azonban Ainge már 2008-ban a tudtára adta, nála a csapat az első, az a gyanúm, hogy egy megfelelő csere ellenében megválnak bármelyiküktől. Legjobb persze az lenne ha maradnának is és a csapat is erősödne, most nagyon szép sorozatot produkálnak, 5 győzelem zsinórban, azonban a playoff-ban hiányozni fog Rondo.
süti beállítások módosítása