• Kik lesznek a következő klasszis irányítók az NBA-ben?

    Chris-Paul.jpgMiközben az NBA túl van a szezon első harmadán, lassan el lehet kezdeni levonni az első tanulságokat az idei idénnyel kapcsolatban. Azonban mi most nem megint a botladozó Lakersről vagy Durant és James teljesítményéről fogunk beszélni, hanem arról a tendenciáról, hogy ez már a sokadik év, amikor az irányító poszt hemzseg a szupertehetséges vagy éppen klasszis játékosoktól, aminek következtében lassan alig van csapat, ahol az egyes nem húzóember. Miért olyan jó a Clippers? Ki lesz az év újonca? És ki az a Kyrie Irving?

    Irányítókból évek óta dömping van az NBA-ben, amit mi sem bizonyít jobban, mint az irányítók PER listája, ahol az első tízben sincsenek olyan nevek, mint Deron Williams, Jason Kidd vagy a sérüléssel bajlódó Steve Nash. Helyettük ott van mondjuk Kyrie Irving, Kemba Walker, Steph Curry vagy Eric Bledsoe. Megpróbáljuk összeszedni kik azok a játékosok, akik már most a csapatuk erősségei és pár éven belül a liga meghatározó irányítói lehetnek.

    kyrie.jpg

    Kyrie Irving

    A Cleveland irányítóját a lockout sújtotta 2011-es börzén draftolta első helyen az újjáépítésbe kezdő Cavaliers, ebből kifolyólag az ő idei remek teljesítménye talán annyira nem is meglepő pláne, hogy tavaly az év újonca címet is ő nyerte el. A még mindig csak 20 éves játékos 23,4-es átlaggal hatodik a pontszerzési listán, és csak olyan klasszisok előzik meg, mint Anthony, James, Durant, Bryant vagy Harden. Alig akadt idén olyan Cavs meccs, ahol ne ő lett volna a csapat legjobbja annak ellenére, hogy gólpasszokban még bőven van hova fejlődnie, ő is inkább a Rose-Westbrook-féle állandóan kosárra törő egyesek csoportját gyarapítja. Ez viszont nem a képességbeli hiányosságokra utal, hanem inkább a Cavs keretének tehetségére, ahol olyan feltörekvő játékosok pallérozódnak, mint Dion Waiters vagy Tristan Thompson.

    Idei csúcspont: A Knicks elleni mérkőzés, ahol Irving 93-99-es állásnál 17 másodperc alatt 8 pontot hozott össze, végül a New York-iak nyertek, de Irving 41 ponttal karrierrekordot döntött.

    Kedvenc jelenetünk: 0:13-nál tessék csak nézni azt a labdalopást és utána a lefordulást Delfinóról.

    curry.jpg

    Stephen Curry

    Amikor a Warriors elpasszolta Monta Ellist Milwaukee-ba, akkor mindenki attól tartott, hogy a magára Curryvel összeomlik a Warriors. Ehelyett ők eddig az egyik legnagyobb meglepetés 22-11-el másodikak a konferenciájukban a szenzációs Clippers mögött, megelőzve például a Lakerst is. Ebben a teljesítményben óriási szerepe van a 2009-ben hetedik helyen draftolt irányítónak. Curry az összesített listákon 21. hárompontosokban, 15. gólpasszokban, 16. labdalopásokban és az pontlistán is övé a 10. hely. A volt NBA-játékos, Dell Curry fia szárnyakat adott a Warriorsnak, ahol még az Ellisért kapott Bogut sérülése is belefért eddig a szezonba, olyan játékosokat sarkallva all star teljesítményre, mint David Lee, de a jövő is bebiztosítva látszik, hiszen a másodéves Klay Thompson és az újonc Harrison Barnes is remekül játszik. A dobóteljesítményén még van mit javítani - per pillanat karrierjének legrosszabb átlagát produkálja -, de ezt kompenzálja remek lepattanózással (posztján harmadik) és karriercsúcsot döntő gólpasszmennyiségével.

    Idei csúcspont: A Bobcats elleni 8 hárompontos, ami eddig karriercsúcs nála.

    Kedvenc jelenet: Ahogyan hülyére cselezte az ellenfelet az ominózus Bobcats meccsen.

    holiday.jpg

    Jrue Holiday

    Holiday tíz hellyel hátrébb kelt el a 2009-es drafton, mint Curry, ennek ellenére sokan már a liga 10 legjobb irányítója közé sorolják. Pedig a 22 éves játékosnak nincs könnyű dolga, mióta elpasszolták Andre Iguodalát Andrew Bynumért cserébe, aki viszont idén egy percet sem játszott, és lehet nem is fog az idény végéig. Holiday egymaga tartja életben a Sixers playoff-reményeit, köszönhetően a 18 pontos átlagának és majdnem 9 darab meccsenkénti gólpasszának illetve az utolsó pillanatokban is képes bedobni a fontos kosarakat. Egyedül a labdára kellene jobban vigyáznia, mert idén produkált már 4,4-es eladási átlagot is, ami azért a 2,4-es karrierátlagához képest nem túl fényes. Ellenben az összesített listákon brillírozik, 17. pontokban és ő adja a negyedik legtöbb gólpasszt meccsenként, de a lepattanó-assziszt-pont trióban is ő a 11. legjobb. Már csak egy épkézláb csapat vagy egy egészséges Bynum kellene, de a legtöbbet fejlődő játékos címre már így is ő az egyik legnagyobb esélyes, de neki ez nem elég, és nemrég azt nyilatkozta, hogy szeretne idén bekerülni az All Star-csapat keretébe is.

    Idei csúcspont: A Lakers elgyepálása, ahol Evan Turner és ő is dupla-duplát ért el, Holiday 26 ponttal és 10 gólpasszal.

    Kedvenc jelenet: Ahogyan a Detroit ellen majdnem eltörte Brandon Knight bokáját egy testcsellel.

    walker.jpg

    Kemba Walker

    Lehet, hogy Irving volt a 2011-es draft legjobb irányítója és nyerte meg az év újonca díjat is még abban az évben, Kemba Walkerre senkinek sem lehet kifogása Charlotte-ban. A két éve 9. helyen draftolt irányító a negatív NBA-idénycsúcsot döntő Bobcatsben is próbált teljesíteni, idén pedig már Kidd-Gilchristtel kiegészülve már nem az övék a leggyengébb gárda - hanem Washington Wizards, ahol ha nem lenne sérült John Wall, talán még ezen a listán is szerepelne. Walker 9. a posztján a PER-je alapján és alig akadt olyan mérkőzés, ahol ne őt emelték volna ki a végeredmény alatt. Walker 23. a pontlistán és 9. labdalopásokban és hat gólpasszt átlagol meccsenként a még mindig elég erőtlen Bobcatsben.

    Idei csúcspont: A Magic ellen még Walker 32 pontja és hét asszisztja sem volt elég.

    Kedvenc jelenet: Nyolc másodperccel a vége előtt fantasztikus mozdulatsorral egyenlített a Detroit ellen.

    lillard_1.jpgDamian Lillard

    Sokan már most odaadnák az év újonca díjat Damian Lillardnek, nem hiába, hiszen a hatodik helyen drafolt Portland-játékos fantasztikus szezont fut teljesen elfeledtetve mindenkivel az olimpiára is kijutott Anthony Davist. Lillard egymásután lett a hónap újonca novemberben és decemberben, az összesített listákon pedig a 23. legjobb pontszerző és 11. legtöbb gólpasszt adó játékos, akinek köszönhetően a Trail Blazers decemberben 9 meccset megnyert és csak 4-et vesztett el. Lillard játssza a legtöbb percet és dobja a legtöbb pontot az összes újonc közül, és az elképesztő támadókedve és a fontos kosarai mellett képes több mint 6 asszisztot kiosztani meccsenként. A szélvészgyors játékos idén már több öreg rókát is megtréfált, sebessége pedig halálos kombinációt alkot óriási támadókedvével.

    Idei csúcspont: Dupla-duplával (23 pont, 11 assziszt) debütálni az NBA-ben, méghozzá a bivalyerős Lakers ellen, azért nem semmi.

    Kedvenc jelenet: Ilyen zsákolásokat eddig szinte csak Rose-tól és Westbrooktól láttunk irányító poszton.

    babyLebron.jpg

    Eric Bledsoe

    A Clippers egyese a kakukktojás, mivel az MVP-formát mutató Chris Paul mögött egyelőre ő csak a cserepadot koptatja. A remeklő második sor azóta külön becenevet is kapott (A Tribe Called Bench...), Bledsoe pedig lassan erősségévé válik az egyre többek által bajnoki címre esélyesnek tartott kisebbik Los Angeles-i csapatnak. Hiszen, akit maga James király nevez el LeBron-bébinek, az biztosan tudhat valamit. Például óriásikat zsákolni és blokkolni, ami valljuk be nem éppen az irányítók szokása, még ha előbbire egyre több példa akad. Bledsoe 18-ként kelt a 2010-es drafton, azóta pedig Chris Paul pótlása a feladata, amiből idén lett elege, és nyújt meccsről meccsre olyan teljesítményt, hogy a Clippers láttán már a cserepadtól is összecsinálja magát egy-két edző. Kevesebb, mint 20 percet kap meccsenként, de az bőven elég neki, hogy a PER-lista hatodik helyén találja magát. Elképesztő atletikus képességekkel rendelkezik és ha nem 185 cm magas lenne, akkor a felépítése megdöbbentően hasonlítana az említett Jamesére. Ráadásul az inkább passzokban és észjátékban nagy Paul mellett nagyszerű rotációs lehetőséget nyújt a nagyon gyors és robbanékony Bledsoe, aki bátran tör a kosár felé és alkalomadtán még egy alley-oopot is képes bevágni, a kemény védekezéséről nem is beszélve. Azt mondtuk már, hogy a Clippersnél még egy van egy sérüléssel bajlódó Chauncey Billups is?

    Idei csúcspont: A Golden State elleni 17 pontja.

    Kedvenc jelenet: Ilyen alley-oop tomahawk-zsákolást is csak Lob Cityben lehet látni egy irányítótól.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    dzsedi 2013.01.08. 16:59:03

    el kell keserítselek de Bynum nélkül jobb az a sixers.
süti beállítások módosítása