• Ki lesz az NBA bajnoka? Karácsony az NBA-ben


    Az NBA-ben hagyományosan a Karácsony az egyik legfontosabb nap: ekkor ültetik le a legtöbb nézőt a tévék elé, ekkorra hozzák össze a legkomolyabb presztízsmeccseket, illetve ezzel a játéknappal lezárhatjuk az alapszakasz első harmadát. Az biztosnak látszik, hogy az idei szezon két kiemelt csapata a bajnoki döntőt is játszó Miami Heat és Oklahoma City Thunder, de mögöttük komoly kihívó lett a Los Angeles Clippers és a New York Knicks is. A győzelme ellenére a Lakers nem tűnik meggyőzőnek még mindig, a Boston meg az örök harcos nem túl szórakoztató szerepébe kényszerült. A karácsonyi játéknapon nyert a Lakers és a Heat, de nem veszített az Oklahoma és a New York. Hogy lehet ez?

    A játéknap egy nagyon könnyed bostoni sikerrel indult a Brooklyn Nets ellen. A 93-76-os Celtics győzelem szolgált néhány tanulsággal: Bostonban akármennyi játékost beemelhetnek (most kilenc új játékos van), Doc Rivers edző képes erős csapategységet összerakni, miközben Avery Johnson edző Brooklynjáról nagyon sokat beszélnek, de hiába az egyik legdrágább játékosgárda, kifejezetten nagy lukak találhatók a csapatban. Azt tudni, hogy ebbe a Netsbe várták nagyon sokáig Dwight Howardot, aki végül a Lakersnek mondott igent.

    Los Angelesbe látogatott a szezon egyik meglepetéscsapata, a New York Knicks. Miért meglepetés? Mert nemcsak jók, hanem könyörtelenek, szellemesek, sokszínűek és kemények. A most a Lakers üggyel-bajjal irányító Mike D'Antoni edzőt tavaly szezon közben elküldték New Yorkból, nagyon helyesen, a helyére Mike Woodson ült, aki azóta összerakott egy nagyon jó alapokon dolgozó csapatot. Carmelo Anthony MVP-szinten játszik (a Lakers ellen: 34 pont, 7 pattanó), dob bentről és kintről egyaránt, védekezik. A Felton-Kidd kisember páros nagyon jó ötlet, hátul meg Tyson Chandler felel a védekezésért. A padról JR Smith rendszeresen nagy hatékonysággal száll be. Hiába a New York a legidősebb csapat, képesek futni és bírni a tempót.

    Ehhez képest a Lakersben ugyanaz történik, amit már láttunk a D'Antoni érában New Yorkban: az edzőnek van egy elképzelése arról, hogy mit kellene játszani, ez megint nem passzol a játékosokban rejlő lehetőségekkel. Az NBA egyik legdrágább, 100 milliós játékoskeretét még a playoffba is nehéz lesz bevezetni. Steve Nash visszatérésével kicsit többet járt a labda, ő is de jelentős különbség nem történt, bár ilyen támogatást ritkán kapott idén erről a posztról a Lakers: 16 pont, 6 pattanó, 11 assziszt. A végeredmény is jó lett szempontjukból: a Lakers végül 100-94-re győzött.

    Az egész mérkőzésen egy dolognak lehetett örülni, a csúnyán meghurcolt Pau Gasol játékának. A liga egyik legjobb és legsokoldalúbb magasembere a D'Antoni-szisztéma egyik áldozata, az ő nyakába varrták a sikertelenséget, mert állítólag nem képes alkalmazkodni az új rendszerhez. Minden nap olvasni arról, hogy eladják. Az edző azt mondta, hogy szeretné megnézni Nasht és Gasolt együtt, mielőtt végleg dönt az utóbbi sorsáról. Gasol dobott 13 pontot, adott 6 gólpasszt, szedett 8 pattanót, vagyis megmutatta, hogy a csapatban a helye.

    D'Antoni rendszere még mindig nem működik: Dwight Howard bizonytalanul kóválygott, adta a blokkokat, levált, de ez nem az ő játéka, még mindig azt gondoljuk. Érthető, hogy Kobe Bryant köré építik még mindig a csapatot, de ha rájátszásba akarnak kerülni, akkor ki kell találni, mi a feladata a centernek. Nyilván ezekkel a képességekkel bármikor dob 20 pontot Howard, de sokkal hatékonyabban kellene használni, mert Shaquille O'Neal idejében Phil Jackson ezt megoldotta.

    A New York Knicks egy nagyon jól felépített csapat, aminek két jelentős sérültje is van: az ellenfél legjobbjainak életét megkeserítő Iman Shumpert, és centerposzton Amare Soudemire. Utóbbinak lesz elég baja a visszailleszkedéssel, mert összehasonlíthatatlanul jobban és hatékonyabban játszanak nélküle, már azon gondolkodnak, hogy hogyan lesz csereember. A Knicks padjáról Jr Smith és Stoudemire szállna be, az borzasztó erőt jelentene: a kezdő ötösből hetes lenne.

    A Karácsony nagy rangadója az előző szezon döntőjének visszavágója volt, a Miami Heat fogadta az Oklahoma City Thundert. Előbbi a bajnoki cím nyugalmával építkezik tovább, nem halnak meg a tökéletes szezon eléréséért, míg az OKC a vesztes dühével falja a győzelmeket. Ezen a meccsen két győztes csapat volt: a Miaminak meg kellett mutatnia, hogy képes simán nyerni a legkomolyabb ellenfél ellen, míg az OKC-nek azt kellett bizonyítania, nem játszik alárendelt szerepet, a majdani lehetséges döntőben képes lesz megverni a Miamit, most viszont kikaptak 103-97-re.

    A Miamiban James 29 pontot dobott, Wade 21-et, Chalmers 20-at, utóbbi volt az a különleges faktor, amire igazán senki nem készült. Az OKC-nek komoly faultproblémái voltak, sikerült őket 42 százalékos dobóhatékonyságon tartani, ráadásul Russell Westbrooknak nem volt ez jó meccse, ilyen nem lesz gyakran.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    MEDVE1978 2012.12.26. 13:32:20

    Három fő probléma van a LAkerssel. Az egyik a sérülékenység. A csapat erősen veterán: Nash 38, Kobe 35, Gasol 32, Artest 33. Howard még fiatalnak számít a 28 évével. Könnyű belátni, hogy sajnos a kezdőötös viszonylag nagy eséllyel sérülhet meg bármikor, ahogy ezt látni is lehetett Nashnél vagy Kobenál.
    A másik a cserepad hiánya: a Lakers cseréi gyatrák, valószínűleg nem jutott pénz az érdemi játékosokra.
    A harmadik Bryant egoja. Valószínűleg úgy működne legjobban a csapat, ha Bryant mellé feljönne egyenrangú második emberként Gasol-Artest-Howard, játékmesterként pedig Nash. Ez annyit jelentene, hogy Kobe kevesebbet vállal mondjuk 20%-al, viszont a többiek kapnak lehetőséget és a játék célja is ez. Ez egy kicsit analóg a nyolcvanas évek végi Chicagora, ahol Jordan óriási sztárként villogott, meccsenként mindig több, mint 30 pont felett dobva, míg a csapat folyamatosan elbukott a playoffban.

    dzsedi 2012.12.26. 16:07:39

    egyenlőre Howard a gyenge pont a Lakersben, nem Gasol, bár volt pár igen jó játékuk Nashel. ami nem tetszett az az hogy szarul rotál az edző. mipicsáért játszik egy Jordan Hill, miért nem oldja meg hogy Gasol és Howard és közül valamejik pályán legyen mindíg. miért nem játszatja Jamisont. Miért kezd Morris.
    okc miami mecsről meg annyit hogy szerintem a sporik a miamira fogadtak. :)

    Cervisia 2012.12.27. 00:02:15

    "Nyilván ezekkel a képességekkel bármikor dob 20 pontot Howard, de sokkal hatékonyabban kellene használni, mert Shaquille O'Neal idejében Phil Jackson ezt megoldotta."

    O'Neal klasszisokkal jobb center volt akkoriban, mint Howard bármikor lesz, és az a csapat még egyértelműen Shaqé volt, Kobe csak kibontakozóban volt.

    dzsedi 2012.12.27. 16:00:48

    @Cervisia: hiányoznak a kiemelkedő centerek a ligából.

    igel15 2012.12.27. 16:53:48

    "Nyilván ezekkel a
    képességekkel bármikor dob 20
    pontot Howard, de sokkal
    hatékonyabban kellene
    használni, mert Shaquille
    O'Neal idejében Phil Jackson
    ezt megoldotta."
    Szerintem ez a mondat a jelenlegi centerek miatt igaz .
    O'Neal valoban jobb center de hol van most az NBA-ben jobb center ?
    nézzuk csak a cikk szerint eselyes csapatokat :
    Miami : center sincs , james nem mondanam alkalmasnak howard ellen bar abban a miamiban senki se alkalmas .
    OKC:Perkins reggelire megeszi Howard .
    Knicks : lathattuk hogy chandler nem ugyanaz a kategoria.
    BYnumra leszek majd kivancsi mert ot nagyon birom.
süti beállítások módosítása