• A légiósok között elveszik a magyar

    A képet innen szedtük.

    Sajnos kosarasaink több szempontból is másodrendűeknek számitanak a magyar férfi bajnokságba. Nincs mit szépiteni, az NB I egyértelműen a külföldiekről, az idegenlégiósokról szól. Az persze érthető, hogy a külföldiek a csapatokon belül meghatározóak, hiszen azért szerződtetik őket a klubok, hogy hozzák, megnyerjék a meccseket. A magyar NB I-ben azonban az arányok nagyon, hogy azt nem mondjuk, egészségtelenül eltolódtak a légiósok irányába a mi magyar kosarasaink kárára - és mindezt a számok fényesen alátámasztják.

    Számokon ezúttal nem azt értjük, hogy - bár sajnos ez is nyilván igy van - a különböző csatornákon, írott, internetes vagy elektronikus médiumokban jóval több riport, interjú jelenik meg az NB I-ben szereplő külföldi, mint az ugyanott pattogtató magyar játékosokkal. Amit a statisztika mutat az alapszakasz első köre után, a magyar kosárlabdát szeretők számára - aggasztó.

    A teljesitményindex-rangsorban az első 25-ben egyetlen magyar kosaras található, Csorvási Milán, a bajnokságban az utolsó előtti pozícióban szerénykedő Szeged centere. Vegyes érzésekkel tehetjük hozzá: talán azért áll így a szegedi csapat, mert ott egy magyar a legértékesebb kosarasa, aki egyébként 17 külföldi kosaras mögött a 18. a rangsorban, és a szegedi légiósok csak mögötte találhatók. Gyaníthatóan a szegedi öltözőben és klubirodában nem az a fő téma, hogy a csapatban szerepel a bajnokság legértékesebb magyar kosarasa.

    Az első 30-ban 3 honfitársunk nevét olvashatjuk, Csorvási után a 26. Hendlein Roland, a 28. pedig Vojvoda Dávid.
    Miközben a nyíregyházi irányító, Anthony Nelson 33,86-os meccsenkénti átlaggal vezeti a rangsort, 20-as átlag fölött csak Csorvási teljesit, Hendleiné 19, Vojvodáé pedig 17,91.

    Ami a pontátlagokat illeti, itt is Csorvási a legjobb magyar 16,64-gyel, és ahogy az index-rangsorban, itt is 8. Őt Vojvoda követi 16,46-tal. És ezzel sajnos kifújt a 15 pont fölött teljesítő magyar kosarasok névsora. 10 pontot vagy annál többet 14 magyar átlagol - nagyjából csapatonként 1. A cserepadról persze nehéz jó statisztikát összeszedni. A játékidők rangsorát nézve azt láthatjuk: a 12 magyar csapatból összesen 10 magyar kosaras kap meccsenként 30 percnél többet.

    Ezek után nem meglepő, ha a légiósokra mint a hímes tojásokra vigyáznak a klubok. Ha a külföldi ront, őt csak szelíden figyelmezteti az edző, míg a magyart keményen leteremti, és bizony ha anyagi gondok közepette bejön némi pénzmag a klub kasszájába, először a légiósok bankszámlájára utalnak, honfitársaink várhatnak, és talán a következő beeső tétel után mehetnek a kasszához.

    Még aggasztóbb a helyzet, ha e rangsorokon fiatal magyar kosarasokat keresünk. Nézzük az értékindex-rangsort: Csorvási 1988-as, Hendlein "86-os, s Vojvoda az első aki ARÁNYLAG fiatalnak mondható, ő 1990-es születésű. Ő azért már válogatott, magyar szinten kész kosarasnak számít, csakhogy tőlünk délebbre ilyen korú srácok alkotta csapatok verik rendre a magyar bajnok Olaj együttesét az Adria-Ligában (az NBA-t jelenleg vezető Oklahoma City Thunder legjobbja, Kevin Durant 88-as születésű). Na, az ő és kortársai továbblépésében, fejlődésében rengeteget segítene, ha hétről hétre egy ilyen, a magyarnál erősebb bajnokságban edződne. Menjünk tovább: Körtélyesi '83-as, Gáspár '82-es, Lekli '87-es. Kálmán László '72-es, (bő egy hét múlva lesz 40, 35. az index-rangsorban meccsenként 29,5 percet a pályán töltve - minden elismerésünk).

    A nyíregyháziaknál találjuk a következő '90-es születésű játékost a rangsorban, Mohácsi Máté személyében. Tóth Norbert '86-os, Tóth Gergely '89-es, Szabó Zsolt '86-os Keller Ákos '89-es. Az első 20 áv alatti magyar a rangsor 45. helyén álló Polyák László a 45., 1993-as. Tóth Ádám '89-es, Ferencz Csaba '85-ös, Ruják András '88-as, az 50. helyen található Horti Bálint pedig 1989-es.

    Már érintőlegesen utaltunk az Adria-Ligára. Azokban az országokban,amelyek élcsapatai ott játszanak, megvan az a természetes szelekció, amely sajnos nálunk nincs. Ott a 25 év fölötti játékosok nagy többsége olyan tudással rendelkezik, hogy két kézzel kapnak értük jobb anyagi feltételekkel rendelkező európai országok, top-bajnokságok csapatai. Ott ezzel megnyílik az út a fiatalok felé, akiknek remek ugródeszka az Adria-Liga és a hazai bajokság.

    Az utóbbi egy, másfél évtizedben a magyar kosarasok közül a teljesség igénye nélkül Dávid, Gulyás, Németh, Báder, rövid ideig Simon, Hanga és Lóránt játszott vagy játszik külföldön, rangos bajnokságokban. A jugoszláv utódállamok többségéhez élbajnokságokba szerződő játékosainak számához képest elenyésző. 

    Nálunk - ne szépítsük - az idősebb, kész játékosok veszik el a helyeket a fiataloktól. Bennük, rutinjukban bíznak az edzők, a fiatal - az előbb említett egy-két kivételes esettől eltekintve - szinte csak akkor kerülnek érdemben pályára, amikor az idősebbek megsérülnek. Valahogy úgy, mint amikor egy kis srác a medence partjáról szurkol társainak, akik lubickolnak, és egyszer csak minden különösebb úszótudás nélkül az úszómester bedobja a mélyvízbe.

    Több témát is csak érintettünk, amelyeket érdemes lenne bővebben is kifejteni. Ezek a témák önmagukban is megérnek egy-egy külön elemzést, amelyeket hamarosan meg is teszünk.

    Persze ott egyrészt a képzés színvonalasabb, másrészt nálunk a tehetségeket bizonyos fokig kénytelenek elkényeztetni a korosztályos edzők s úgy bánni velük, mint a felnőtt.

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    szotyoriheni 2012.12.19. 09:53:09

    A legeslegnagyobb hiba ma Magyarországon az az utánpótlás-nevelés. Saját (zalaegerszegi) példámból tudom, hogy amíg hersicsek és kisattilák élősködnek az utánpótláson, semmi, de semmi nem fog történni. kisattila aki tavaly kis híján hazavágta az egész zalai kosárlabdát, most is ott edzősködik az utánpótlásban. Egy ilyen embert, ekkora károkozás után jobb érzésű helyeken is elzavarnak, de normál esetben még meg is rugdossák. De nem Magyarországon. Itt vígan folytatja kártékony tevékenységét, és amíg ez így lesz, addig ne is álmodjunk jó magyar kosarasról, addig az amerikai streetballosok fogják learatni a dicsőséget. Ahogy egy régi irokéz mondás tartja: Szarból nem lehet várat építeni!

    maydayray 2012.12.19. 14:17:36

    az utolsó bekezdés az eltévedt, nemde?
süti beállítások módosítása