• David Stern bevezetné a Shaq-szabályt

    shaq.jpg

    Don Nelson legendás találmánya a Hack-a-Shaq taktika, amit a volt Dallas-edző fejlesztett ki eredetileg a Chicago Bulls ellen, hogy a közismerten gyengén büntetőző Rodmant faultolva kényszerítse pontvesztésre az ellenfelet. A leggyengébben büntetőző kipécézése később nagy népszerűségnek örvendett, és végül Shaquille O'Nealnél csúcsosodott ki, aki még Rodmannél is rosszabbul dobott, így a taktika a Hack-a-Shaq nevet kapta.

    Aztán Shaq teljesítményének megkopásával illetve a húzóemberek 50% fölött büntetőátlagával szép lassan eltűnt ez a sportszerűnek semmiképpen sem nevezhető húzás, azonban a második éve 50% alatt dobó Dwight Howarddal kapcsolatban ismét elkezdték alkalmazni. Ennek hatására már nemcsak ellene megy a Hack-a-Howard, hanem például a detroiti Andre Drummond (Slay-a-Dre) vagy a clippersös DeAndre Jordan ellen is (Hack-a-DJ). A játék menetét megakasztó, látványosnak semmiképp sem nevezhető trükk már Shaq idejében is zavarta David Stern NBA-atyaúristent, és ismét hangot adott annak, hogy az ilyen megoldások ellen új szabály bevezetését tervezi. Eszerint az utolsó két percben minden szabálytalankodásért jár a két büntető, de utána ismét a faultot elszenvedő játékos csapata támadhat, a második dobás eredményességétől függetlenül.

    Stern odáig ment, hogy szíve szerint a meccsek teljes idejére kiterjesztené az új szabályt, mivel szerinte megengedhetetlen, hogy a mérkőzések vége felé a játékosok konkrétan már rángatják egymást a büntetésért. Ráadásul Stern ezzel nem is a sportszerűséget, hanem a játék színvonalát és élvezhetőségét segítené, ami alaposan lecsökken az utolsó percekre a szorosabb meccseken a sok szándékos fault miatt. A tovább után mutatunk is egy videót, ahol a humorosnak kevésbé mondható Gregg Popovich kért egy faultot az akkor Phoenixben játszó Shaqre, konkrétan 5 másodperccel a feldobás után, de mindkét fél poénra vette az esetet.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    sypso 2012.12.07. 14:04:15

    Ez a Stern nagyobb baromnak tűnik mint Bernie Ecclestone. Amúgy szerintem nem sportszerűtlen dolog ezt kihasználni.

    ixub 2012.12.07. 14:09:41

    Nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy az dobja a büntit aki akarja. Akkor nem lenne értelme egy-egy emberre rászállni.

    dzsedi 2012.12.07. 14:13:49

    @sypso: egyetértek. amúgy Shaqet nagyon bírtam.

    dzsedi 2012.12.07. 14:22:24

    @ixub: taktika része. az ellenfél gyengéjét használják ki. engem eggyáltalán nem zavart mecsnézés közben, hogy dobatják a fakezűt. sőt nagyon szurkoltam hogy legalább eggyet dobjon be Shaq.

    okoshka 2012.12.07. 14:35:30

    Miért nem minősíthetik a bírók sportszerűtlen hibának (ami után a támadó csapat visszakapja a birtoklást), ha labda nélküli Shaqet nem indokolt módon faultolnak? Vagy ne is legyen muszáj fújniuk, saját belátása szerint.

    Inkább megölne Stern a végjátékokat, ami +10 perc reklámlehetőség?

    igel15 2012.12.07. 15:25:34

    szerintem jogos lenne a szabaly mivel igy a lakers nagyon megszivja . Bynum azer messze jobb volt howardnal ebben

    Egyallampolgar 2012.12.07. 18:44:41

    Mert mennyivel macerásabb az izomhegyeket megtanítani büntetőzni. Vagy úgy járatni a labdát, hogy ne egy fakezűn legyen fault.

    48 perc játék nem a Hack the Shaq miatt tart, 3 órát hanem az indokolatlan időkérések adta észbontóan sok reklámja miatt. Az nem zavarja Strent?
süti beállítások módosítása