• A világ legkülönlegesebb streetball-pályái

    Legyen rajta egy kosár, még háló sem muszáj, legyen minimális felfestés, aztán már csak egy labda kell. Ezek a streetball-pálya legfontosabb követelményei. Viszont ha a háttérben néhány pálmafával a partján hullámzik a tenger, vagy egyegyezés közben eszünkbe jut, hogy ugyanazon az aszfalton tolta Kareem Abdul-Jabbar, esetleg ott forgatott Wesley Snipes, máris különlegesebb a játék.

    Különböző szempontokból érdekes és fontos streetball-pályákat mutatunk, amiket nem érdemes kihagyni, ha arra jár az ember.

    Rucker Park (New York)


    Ez talán a világ leghíresebb utcai kosárpályája, Harlemben, a 155th Street és a Frederick Douglass Boulevard kereszteződésénél található. 1946-ban egy Holcombe Rucker nevű tesitanár (aki egyben a városi parkok fejlesztéséért felelős helyi igazgató is volt) nyáron ide szervezett egy hatalmas kosárbajnokságot, hogy a harlemi gyerekeknek elfoglaltságot nyújtson. Rucker gyerekeknek nevezik azt a több száz harlemi kosarast, akik aztán főiskolákon folytatták tanulmányaikat, orvosok, ügyvédek, üzletemberek, tanárok és profi kosarasok lettek belőlük. Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar és Julius Erving is itt kezdte, de ide valósi a mostani profik közül a Toronto Raptorban játszó Jerryd Bayless és Michael Beasley, valamint a Minnesota Timberwolves-beli Kevin Love is.

    (A hajtás után még több gyönyörű pálya!)

    Városfalba zárt gyönyörűség (Dubrovnik)

    Best Basketball Court in the World

    Aki járt már Horvátországban, egészen biztosan különleges tengerparti streetball-pályákkal találkozott, ez a dubrovniki közülük is kiemelkedik. Gyakorlatilag az óvárosi falba zárt pálya ma is aktív.

    A ketrec (The Cage, New York)


    Nem csoda, hogy a Rucker mellett a legendás streetball helyszínek közül egy másik is New York-ban található. A városban több mint 700 utcai kosárpálya van, és becslések szerint félmillió játékos. (Érdemes amúgy megnézni Bobbito Garcia és Kevin Couliau streetball-os dokufilmjét, a Doin' In The Park-et, amihez 180 pályát látogattak végig New Yorkban és vonzáskörzetében. Sokat elárul a szerzőpárosról, hogy biciklivel mozogtak és mindig volt náluk labda. (Facebookon, Twitteren, weblapon.)

    Szóval, a Ketrec arról kapta a nevét, hogy úgy néz ki, mint egy ketrec, és eszelős kemény játékok folynak benne. Az agresszív stílus kedvelőinek ajánljuk, a nyugati negyedik utca és a hatodik sugárút kereszteződésénél, a manhattani-i Greenwich Village-ben található. Egy becslés szerint nyaranta több mint százezres nézőszámmal tolják a vállalkozó kedvűek, ide járt le Dr. J, Walter Berry, Jayson Williams és Anthony Mason is.

    Politechnica Sport Arena (Bukarest)


    A Bukarest belvárosában, az UPB (Universitatea Politehnica Bucuresti) udvarán található többfunkciós pálya egész évben üzemel, esténként kivilágítják, és alkalomadtán teniszpályává alakul. Itt tartják a legnagyobb román streetball-bajnokságot, amin évente ezer csapat szerepel.

    Venice Beach (Los Angeles)

     

    Pálmafák alatt, a tengerparton játszani eléggé menő, nem véletlen, hogy itt forgatták Wesley Snipes és Woody Harrelson főszereplésével a Zsákolj, ha tudsz! (White Men Cant Jump) című szuper filmet 1992-ben. Ez az első pálya, ahonnan tévés közvetítést adtak a helyi streetball bajnokságról, a Venice Basketball League-ról.

    3D streetball-pálya Münchenben


    Na jó, óriás hepehupáivel és domborulataival ez inkább egy művészeti alkotás, mint egy valódi sporthelyszín, de kétségtelenül elgondolkodtató, hogy milyen lehet rajta játszani. Leginkább semmilyen, de fetrengeni egy napsütéses napon egészen biztosan kiváló. Még több kép itt.

    És akkor végül íme nyálcsorgatási céllal két gyűjtemény, egyik a Daily Mailtől, másik a TalkBaskettől, mindkettő csodálatos és különleges utcai (vagy sivatagi vagy tengerjáróhajón lévő vagy esőerdőben található vagy Eiffel-torony alatti) kosaras helyszínekkel.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.10.27. 17:54:05

    Szuper a cikk, érdekes lenne Budapest legjobb pályáit is összeszedni, vagy akár egy adatbázist csinálni, azt hiszem volt hasonló kezdeményezés térkép alapon.

    macipower 2012.10.28. 11:44:16

    Ja, én is hiányoltam legalább egy budapesti helyszínt. Szerintem a naphegyi sportpálya elég különleges a gyönyörű kilátás miatt...

    valuska 2012.10.28. 12:04:07

    a magyar pályákat külön cikkben dolgozzuk fel

    Golddigger 2012.10.29. 18:46:36

    Anyahajós palya volt az egyik legvaganyabb
süti beállítások módosítása