• A legjobb nyári bevásárlások az NBA-ben


    Az NBA-ben a legizgalmasabb időszak az igazi rajongók számára a nyári holtszezon, amikor a csapatok építkeznek. Az utóbbi években így alakult újjá a Boston Celtics, a Miami Heat, és idén a Los Angeles Lakers, viszont az ilyen típusú nagy bevásárlás nem ismeretlen a ligában.

    1956-ban a Boston Celtics a nyári drafton megszerezték a legendás Bill Russell, akiről mi leginkább annyit tudhatunk, hogy róla nevezték el a legjobb játékosnak járó MVP-trófeát. Tizenegyszeres bajnok volt a Celtics-szel.

    Wilt Chamberlain épp csak visszavonult, amikor a Los Angeles Lakers megszerezte Kareem Abdul-Jabbart: öt bajnoki címet szereztek. Jabbar szerezte a legtöbb pontot az NBA-ben. 1979-ben óriási mázlival, pénzfeldobás után választhatott a drafton elsőnek a Lakers, és ekkor került hozzájuk Magic Johnson.

    1980-ban megint a Bostonról szólt a nyár. Red Auerbach elnök megszerezte Robert Parish-t és a harmadik választás jogát a drafton, amit Kevin McHale-re használtak el. Mindketten Hall of Famerek lettek, Larry Birddel kiegészülve három bajnoki címet nyertek. Birdöt még 1978-ban a hatodik helyen választotta ki a Boston.

    1984-ben a Chicago Bulls a drafton elhozta Michael Jordant a harmadik helyen. Erre hosszan nem térünk ki, mert nemcsak a kosárlabdát határozták meg a 90-es években, de a játékot olyan üzleti vállalkozássá alakították át, hogy azóta abból él a liga mindenható ura, David Stern.

    1996-ban a Los Angeles Lakers két szuper húzást is elkövetett. Néhány hét alatt Vlade Divacot elpasszolták a Charlotte Hornetsbe, így megkapták a drafton Kobe Bryantet, majd megvették az Orlando Magictől Shaquille O'Nealt 121 millió dollárért. A páros zsinórban három bajnoki címet szerzett 2000 és 2002 között, később Bryant még 2009-ben és 2010-ben is győzni tudott. Mind az öt bajnoki címet azzal a Phil Jacksonnal szerezték, aki a Chicago Bullst és Michael Jordant segítette hozzá hat bajnoki elsőséghez.

    1997-ben a viszonylag szürke és érdektelen San Antonio Spurs draftolta első helyen Tim Duncant, miután mindössze 20 győzelemmel zárták a szezont. Mit eredményezett ez a döntés? megalakult a legendás Twin Tower David Robinsonnal párban, nyertek négy bajnoki címet, Duncanből a liga egyik legjobb játékosa lett, a franchise pedig az egyike lett a top kluboknak.

    2010 a Decision éve volt: Lebron James előre beharangozta, hogy bajnoki címért küzdő csapatban akar játszani. Sokáig ment a találgatás, majd az ESPN külön erre az alkalomra készített műsorában bejelentette James, hogy a Miami Heat csapatát választotta. A Pat Riley irányította franchise ekkor megvette még Chris Bosht is, hogy magas emberük is legyen. Bár a várakozások nagyok voltak, az első évben nem nyertek bajnoki címet, csak a másodikban. Az idei nyáron megvették még Ray Allent és Rashard Lewist is.

    Az idei nyáron a Los Angeles Lakers osztott-szorzott, mert Kobe Bryant kiöregedőben van, és nincs már sok lehetőségük bajnokságot nyerni. A nagy bevásárlás során az elsődleges céljuk Dwight Howard megszerzése volt az Orlando Magicből, mert Los Angelesben azt nagyon megtanulhatták, hogy center nélkül minden sokkal nehezebb. Howard és Kobe mellé megvették a 38 éves irányítót, a Phoenix Sunsból érkező Steve Nasht. A kezdőbe még Metta World Peace és Pau Gasol fér be. Ha Howard domináns centerré válik, akkor itt újra bajnoki címért játszhat a csapat.

    Forrás

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása