• A legkomolyabb bírói tévedések a kosárlabdában (olimpiai bónusz)

    Sok hülye fújás van mostanában az NFL-ben, ezért összegyűjtött a Bleacher Report az amerikai kosárlabdázás történetének 10 legkomolyabb bírói tévedését. Van közöttük egyértelmű hülyeség, és akár fújható fault is.

    10. Brent Berryt csúnyán lefaultolja Fisher

    2008-ban a nyugati főcsoport döntőjének negyedik mérkőzésén két pont hátrányban a San Antoni Spurs Berryre játszotta a hármast. Fisher elugrott a dobócselre, de nem fújtak a bírók. Emiatt a nem-fújás miatt a Lakers győzött, elhúzott 2-0-ra összesítésben, majd 4-1-re nyert.

    9. Egy elmaradt lépéshiba

    A 2005-ös keleti döntőben találkozott a Miami Heat és Detroit Pistons. Fontos szituációban Damon Jones matematikusok szerint legalább 47-et lépett, de Joey Crwaford bíró ezt nem nézte, viszont fújt Billupsra egy faultot.

    8. Larry Johnson négypontosa

    Ez még 1999-ben történt: a keleti főcsoport-döntőben a New York Knicks játszott a Reggie Miller-féle Indiana Pacersszel. 11.9 másodperc volt hátra, amikor az oldalbedobás után Larry grandma Johnson kapta meg a labdát. Kapott is pár faultot gyorsan, de ezekre nem érkezett fújás, majd megemelt egy hármast, ami bement, viszont dobás közben semmi fault nem volt.

    7. Joey Crwaford megint

    2010-ben Marcus Cambyre, a Portland TRail Trailblazers játékosára fújt egy faultot a mindig sokat szereplő Joey Crawford. Ha valaki megfejti, mit akart fújni a bíró, annak felajánlunk egy kinyomtatott Marcus Camby posztert. Nash és Camby több méterre voltak egymástól, így fizikailag is képtelenség volt, hogy faultoljon rajta, kivéve, ha mágneses energiákat vagy a szívcsakrát vetette be.

    6. Egy oldalbedobás

    Az NCAA 2012-es sorozatában a UNC Asheville és a Syracuse találkozott. 34.8 másodperc van hátra a mérkőzésből, amikor a Syracuse kidobja a labdát a pályáról, de egy rossz bírói döntés miatt mégis visszakapja a labdát. Ekkor 66-63-ra vezetett a Syracuse, vagyis az Asheville támadhatott volna az egyenlítésért.

    5. Még megy a meccs, de gyakorlatilag már vége

    Szintén egyetemi meccs: 2011-ben találkozott a Rutgers és a St.Johns, utóbbi vezetett két ponttal, mindössze 4.9 másodperc volt hátra. A Rutgers előbb hosszan bedobja a labdát, ahol egy fault-gyanús helyzetben szerelik a játékost (nincs sípszó), majd a labdát megszerző St. Johns-játékos a labdával a kezében elkezd sokat lépegetni (nincs síp), végül örömében kilép a pályáról (nincs síp).

    4. Scottie Pippen faultja

    1994-ben Jordan épp nincs, Pippen egyedül viszi hátán a Chicago Bullst. A keleti főcsoport-döntőben 7.6 másodperccel a vége előtt 86-85-re vezet a Bulls, amikor az oldalbedobás után Hubert Davisre játsszák a hármast, aki eldobja, majd jön a sípszó. A videóból nem látszik tisztán, hogy akkor Pippen eltalálta-e a dobót, vagy sem. 75 százalékban azt mondanám, hogy a dobás után eltalálta, de az interneten sok helyen azt írják, hogy nem találta el. Sajnos nem látszik, hogy chicagói IP-címekről jönnek ezek a vélemények. Phil Jackson olyan ideges volt, hogy zsebre dugta a kezét.

    3. Joey Crawford kizárja Duncant

    Ez is szép dolog volt. 2007-ben puszta tökösködésből és arcoskodásból Joey Crawford előbb technikait adott a padon ülő Tim Duncannek, majd kicsit később a második technikaival kizárta, mert nevetett. Harcolni akarsz? - kérdezte idegesen Crawaford Tim Duncant a meccs alatt, de elég gyorsan kiejtette.

    2. Jordan ellöki Russellt

    Csak a véres szájú Utah Jazz hívők képesek azt állítani, hogy Jordan ellökte az utolsó másodpercekben Bryon Russellt. Mivel én a Bullsnak szurkoltam, ezért ez fel sem merülhetett: egyszerűen tökéletes volt a crossover, Russell elcsúszott. Most is akármennyit nézem, nem látom a lökést. Jordan legendás utolsó fél perce volt ez.

    1. 1972-es olimpiai döntő: Szovjetunió vs. USA

    Hidegháborús hangulatban mérkőzött meg egymással az USA és a Szovjetunió. Előbbi megkérdőjelezhetetlen esélyese volt a mérkőzésnek. Három másodperccel a vége előtt 49-48-ra vezettek a szovjetek, amikor Doug Collinst úgy faultolták, hogy utána alig bírták kihúzni a palánk alól. Bevágott két büntetőt, amivel az USA vezetett 50-49-re, de akkor valamiért háromról egy másodpercre visszaállították az órát. Ezt a szovjetek jelezték, így újra három másodpercre állították be az órát. A saját alapvonalukról jöttek a szovjetek, akik egy hosszú dobással kísérleteztek, eredménytelenül. Nyertek az amerikaiak, ünnepelni kezdtek. De ekkor újra visszaállították az órát 3 másodpercre. Egy hosszú passz után megszerezte a szovjet a labdát, és bedobta. Ők az olimpiai bajnokok. A kétszer újrajátszatott utolsó 3 másodperc után nyert mérkőzés után az amerikaiak óvását a Hepp Ferenc által vezetett (3 kelet-európai és 2 nyugati tagból álló) bizottság 3:2 arányban elutasította, az 51-50-es végeredményt helyben hagyta. Az ezüstérmeket a csalódott amerikaiak a mai napig nem vették át, azokat egy svájci széfben őrzik.



    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása