• Jó az, hogy büntetik az NBA-ben a színészeket?

    Az átigazolási szezon után, és a most kezdődő szezon közötti időszakra az NBA marketingesei új csontot dobtak. Új szabályt hozott David Stern és csapata, mert nem szeretne eljátszott/rájátszott támadófaultokat (flop) látni, ezért a meccsek után, videóelemzés alapján büntetni fogják az elkövetőket.

    Nézzük, mit is nevez az NBA flopnak:

    "Flopping" will be defined as any physical act that appears to have been intended to cause the referees to call a foul on another player. The primary factor in determining whether a player committed a flop is whether his physical reaction to contact with another player is inconsistent with what would reasonably be expected given the force or direction of the contact.

    Magyarul a floppingot olyan cselekményként határozták meg, amely arra irányul, hogy a bírót arra bírja, faultot fújjon az ellenfélre. Az elsődleges tényező a megítélésében, hogy a játékos fizikai reakciója konzisztens-e az érintkezés erejével, irányával.

    Az alapvető ötlettel mindenki egyetért, ki azért, mert tényleg így gondolja, ki azért, mert az NBA-ben keresi a kenyerét, és nem akarja magára felhívni a figyelmet már az első meccs előtt.

    Kobe Bryant: „Szeretném, ha ez a szabály hatással lenne a játékra. Ha jól tudom, a nemzetközi szabályok alapján büntetődobás és oldalbedobás jár érte. De tetszik a szabály. A pofátlan flopolás tuskó dolog. Ismerős nekünk, hiszen Vlade (Divac) volt ennek az úttörője a Shaq (O'Neal) ellen játszott rájátszásban. És jól is működött neki."

    George Karl rövid volt és diplomatikus: „Szerintem a komisszár jó döntést hozott az új szabállyal. Most rajtunk edzőkön és játékosokon a sor, hogy alkalmazkodjunk."

    Ha tényleg jó a szabály, és egyetért vele, akkor miért is kell alkalmazkodni?

    Mi is a fault, azaz a személyi hiba?

    NBA-szabálykönyv, 12-B szabály „Személyi hibák", 1. szakasz

    „a. A player shall not hold, push, charge into, impede the progress of an opponent by
    extending a hand, arm, leg or knee or by bending the body into a position that is not normal.
    Contact that results in the re-routing of an opponent is a foul which must be called immediately."...

    2. szakasz:
    „a. A dribbler shall not (1) charge into an opponent who has established a legal guarding position, or (2) attempt to dribble between two opponents, or (3) attempt to dribble between an opponent and a boundary, where sufficient space is not available for illegal contact to be avoided.
    b. If a defender is able to establish a legal position in the straight line path of the dribbler, the dribbler must avoid contact by changing direction or ending his dribble.."

    A 2. szakaszban a szabálykönyv kimondja, a támadó nem ronthat neki a védőnek, ha az elfoglalta a szabályos védőpozíciót, el kell kerülnie az ütközést. Az első szakaszban pedig leírja, hogy bármilyen ütközés esetén, ha az ellenfelet kimozdítja, eltéríti, akkor azonnal személyi hibát kell ítélni. Nem szól arról, hogy mekkora erőt kell kifejteni egy esetleges ütközés felvételénél.

    Erre az ellentmondásra hívja fel a figyelmet Shane Battier: „Nincs konszenzus, mi is a „flop". Mekkora erő szükséges egy flophoz? Kosárlabdához mennyire értő hozza a döntést? Mekkora lesz a büntetés?" ... „A szerencsétlenség az egészben, hogy sokszor a bíró mondta, a földre kell esnem, hogy befújja. A szabály betűje szerint elütöttek, de beleálltam. Bár elütöttek, a bíró nem fújt, megkérdeztem: Spori, mi volt a baj ezzel? Mire a válasz: Földre kell kerülnöd, hogy befújjam."

    Érdekes lesz, hogyan alkalmazzák a szabályt, mert az európai focihoz hasonló színészkedéseket tényleg ki kell szűrni, de ne feledjük, még mindig kosárlabdáról beszélünk, ahol az erő és az ész találkozásánál az észt kellene preferálnia.

    Michaletzky Bálint

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása