• Kettős légiós csere Szombathelyen


    Az ünnepek alatt sem tétlenkedtek a SZOVA trend Optika Kft. vezetői. A nagy ünnepi (v)étkezések között teljes erőbedobással dolgoztak a szombathelyi klubvezetők. Hogy meglesz-e az eredménye, azt majd a jövő dönti el. Két, pontosabban 32 fix pontjától és csaknem 13 lepattanójától mindenesetre megvált a tavalyi ezüstérmes

    A tavalyi év utolsó az amerikai hátvéd Jonathan Levy, az új eszendő első napjaiban pedig a szintén amerikai kosaras, a center Michael Fey távozását jelentették be. A helyettesek is megvannak persze Szombathelyen, kettes posztra a korábban Szegeden és Sopronban is kosarazó ugyancsak amerikai Janou Rubin, a palánk alá pedig a hatalmas nemzetközi tapasztalattal rendelkező szlovén Zeljko Zagorac érkezett az Aréna Savaria-ba. Amikor a kettős csere okait próbáljuk boncolgatni először is ki kell jelentenünk: megitélésünk szerint sem Levy, sem pedig Fey nem égett meg, nem vallott szégyent Szombathelyen, mindketten vállalható statisztikákat felmutatva távoztak. Azon sem lennénk meglepve, ha szabaddá válásuk hirére rögtön lecsapnának rájuk más honi együttesek. Szombathelyen azonbajn úgy tűnik, más stilusú, tipusú játékosokban látják a megoldást, az előrelépés lehetőségét.

    Egy biztos:az előző szezonban bizonyos Chad Timberlake és Djordje Pantelics nevű urak igen magasra tették a mércét a kettes és az ötös poszttal kapcsolatban. Levy nem egy Timberlake-kvalitású kosaras, a most távozó hátvéd kosaras léptékkel szerény 190 centis magasságával is brutális fizikuma révén szivesen vitte be pozicióba a palánk alá az ellenfél hasonló poszton játszó játékosait, s volt közelről eredményes. A legnagyobb hiányossága az lehetett, hogy amellett, hogy a posztjához képest kissé statikus, nem nagyon volt külső dobása, meccsenként átlagban nagyjából másfél triplát emelt gyűrűre, s ebből közel fél esett be. Ezzel együtt a 15,6 pont az 5,3 lepattanó és a 2,9 gólpassz tisztességes statisztika. A helyére az a Janou Rubin érkezik, aki korábban Szegeden majd Sopronban 2 évadot lehúzott már a magyar NB I-ben. Ő mozgékonyabb, távolról is veszélyesebb, mint Levy, ám, hogy ő sem Timberlake-nivójú hátvéd, az éppen a tavalyi drámai Falco-Sopron negyeddöntőn derült ki. Kiváncsian várjuk, mire megy most Szombathelyen a szezon eső felét a cseh Chomutov csapatánál kiegészitő emberként eltöltő Rubin.

    Ami Fey-t illeti ő 163 pontot és 7,4 lepattanót átlagolt. Nem is annyira ezzel, inkább a statisztikában nem igazán mutatkozó védekezésével lehetett a gond a 212 centis centernek. Fey-nekamagasságához képest kifejezetten finom keze van, remekül dob középtávolról. Tény, hogy őt inkább ki kell szolgálni betörések utáni leosztások formájában, de ha ezek megvanak akkor hozza a pontokat, vagy zsákolások, vagy középtávoli dobások formájában. Ugyanakkor Levyvel ellentétben magassága ellenére ő nem kifejezetten rajong a poziciójátékért. Amiben jóval nagyobb gondja lehetett ezzel a támadásban azért mindent egybevetve jó Fey-jel Bencze Tamásnak, az a védekezés. A védekezés úgy egyéni,mint csapat szinten. Amiben Djordje Pantelics óriási volt. És azért úgy tűnt, az a szédületes győzni akarás, az a tűz sincs meg benne.

    A helyére érkező szlovén Zeljko Zagorac talán ilyen játékos. 8 centivel alacsonyabb Fey-nél, de a 204 centijéhez -nagyjából Pantelicséval egyezik a magassága - 110 kiló párosul. Zagorac 20,3 pontos és 5,5 pontos átlagot teljesitett hazájában a Geoplin csapatában.

    Új és a távozókhoz képest mindenképpen más fizikai paraméterekkel, adottságokkal rendelkező, más stilusú játékosok érkeztek Szombathelyre. Bencze Tamásnak tehát - bizonyos szempontból és bizonyos mértékig - új csapatot kell épitenie. A feladat tehát nem kicsi, de a szakember az előző szezonban már bizonyitott. Ki a fene várta akkor alapszakasz-győztesnek és bajnoki finalistának a szombathelyi együttest. Aki most 19-re még lapot kért!

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása