• A magyar férfi kosárlabda 2012-ben

    • Idehaza a tavasz egyértelműen a Szolnoki Olaj csapatáról szólt. A magyar szinten a legerősebb kerettel rendelkező, akkor még Pór Péter dirigálta legénység mindent vitt, bajnok és kupagyőztes lett. A legtöbben talán a szezont a korábbi és jelenlegi magyar válogatottak (Ferencz, Fodor G., Németh I.) alkotta mezőnysorral és a 3-as, 4-es, 5-ös posztokon brutálisan erősnek tűnő Powell, Bell, Townes amerikai belső egységgel kezdő Körmendtől várták, hogy megnehezitheti Báderék dolgát, ám a vasiak a bajnoki fináléba sem jutottak be. Bejutott viszont a Körmend megyei riválisa, az előző évadban még a hagyományos Falco néven szereplő szombathelyi gárda. Az elődöntőben az egységesebb, szervezettebb, az alapszakaszt óriási meglepetésre nyerő, de a negyeddöntőben a 8. Sopronon csak óriási küzdelemben túljutó szombathelyiek kiverték a Körmendet. A másik ágon a 2010-11-es döntő két résztvevője, az Albacomp és az Olaj csatázott a fináléért - a párharc ez utóbbi sima sikerével végződött.
    • Következett a Szombathely-Szolnok döntő, és bár a pályaelőny a Falco csapatánál volt, az Európa-kupa menetelés során jelentős nemzetközi tapasztalatokra szert tevő Olaj rögtön elvette a szombathelyi pályaelőnyt, és végül 3-1-gyel célba ért. Szolnok ünnepelhetett, de a Bencze Tamás által kitűnően navigált szombathelyi együttes is büszke lehetett előző szezonbeli teljesitményére, eredményeire.
    • A Magyar Kupában megvédte elsőségét a Szolnok, amely egy évvel korábban a fehérváriakat, most a paksiakat győzte le a fináléban, tehát a bajnokság és a kupa megnyerésével mindkét sorozatban megvédve elsőségét, újra duplázott.
    • Az igazán nagy tett a hazai szinten kiemelkedően erős és bő kerettel rendelkező szolnokiaktól az EuroChallenge sorozat négyes döntőjébe való bejutás volt, magyar csapat európai porondon évtizedek óta nem ért el ilyen szenzációs eredményt. Ennek köszönhetően szép lett a tavasz a magyar férfi kosárlabdázásban.
    • Két éljátékosunk, Hanga Ádám és Lóránt Péter a spanyol élvonalban játszott és fejlődött Európa mindenképpen egyik, de sok szakértő szerint egyértelműen legerősebb bajnokságában.
    • A nyár a korosztályos nemzeti együtteseké volt. Az U16-os csapat Bukarestben játszott a B-divizióban. A csoportból Portugália mögött a második helyen lépett tovább Peresztegi Nagy Ákos legénysége 4 győzelem mellett 1 vereséggel. A mieink ágán a másik csoportból továbbjutó két csapat, Montenegró és Bosznia-Hercegovina ellen is nyertek a srácok - elődöntőbe jutottak, egyetlen sikerre voltak az A-diviziótól.Ott azonban a később győztes belga csapat 50-48-ra legyőzte a mieinket. A svédek elleni bronzmeccsre pedig elfogyott az erő, 6 győzelem mellett 3 vereséggel lett 4. együttesünk.
    • Bosznia Hercegovina, azon belül Szarajevo adott otthont az U18-as B-diviziós Eb-nek. A Zsoldos András-Ferenczi Tamás vezette gárda csoportjában az angolok és az izraeliek mögött 3 győzelemmel és 2 vereséggel a 3. helyen zárt, Románia, Fehéroroszország és Skócia előtt. Végül fiataljaink a mezőny közepén a 11. helyen zártak.
    • A nyár mélypontja az U20-as nemzeti csapat szófiai csúfos (le)szereplése volt. A csoportban Svájctól és Csehországtól kikapott, majd a a finneket ugyan megverte, de nem jutott tovább Völgyi Péter legénysége. Ezt követően lehangoló vesszőfutás vette kezdetét, olyan sportági "nagyhatalmak" oktatták fiainkat, mint Fehéroroszország, Portugália, Dánia és az utolsó előtti helyért játszott meccsen Luxemburg. Az okok nyilván mélyebb elemzést igényelnének, de ez az eredmény finoman fogalmazva sem biztató a szakág (közel)jövje szempontjából.
    • A szakág jelenje pedig a felnőtt válogatott. Sajnos a nemzeti csapat selejtezős szereplése sem volt egy sikertörténet, Rátgéber László irányitásával ugyanis nem sikerült kiharcolni a részvételt a jövő évi kontinensviadalra. Ez is megérne egy hosszabb, mélyebb analízist, hiszen olyan játékosok hiányoztak, akiknek tudásuk alapján alapembereknek kellett volna lenniük. A papíron erősebb együttesek ellen jól tartották magukat legjobbjaink, ám igazán nagy bravúrt elérniük nem sikerüt, Ausztria ellen, Schwechaton egy csúnya verést kaptak.
    • Az őszi szezonban Lóránt Péter Spanyolországból Olaszországba tette át székhelyét.
    • A Szolnok pedig az NB I alapszakasza helyett az Adria Ligában indult, és játékosai saját bőrükön érezhetik: a kettő közel sem ugyanaz.
    • Sokáig lázban tartotta a sportág barátait a 222 centis Somogyi Gergely felbukkanása és óriási lehetősége az amerikai profi liga, az NBA egyik patinás csapatánál, a Los Angeles Lakersnél. Nem lett végül a neves gárda játékosa s némi hazabeszéléssel vegyes maliciával mondhatjuk: bukdácsol is a Lakers.
    • Néhány nagyobb volumenű, válogatott szintű átigazolások itthonról: Trotter Obie (Szolnok-Nyizsnij Novgorod (orosz), Simon Balázs (Albacomp-Szolnok), Németh István (Körmend-Szolnok), Szabó Miklós (Debrecen-Szolnok), Szabó Zsolt (Szombathely - Alba Fehérvár), Tóth Gergely (ZTE-Sopron), Hendlein Roland (Albacomp-Kaposvár), Csorvási Milán (Kecskemét-Szeged)
    • Az Olaj szokja az Adria Ligát. A kezdetben nem egy nagy verésbe belefutó szolnoki együttes edzőt váltott, a korábbi sikeredző, Pór Péter helyett most Neno Asceric dirigál, s vezetésével egy óriási bravúrt hajtottak végre Horváth Ákosék: hazai környezetben két vállra tudták fektetni a patinás, az Euroligában szereplő Partizan Belgrád csapatát.
    • A magyar bajnoki alapszakaszban az Alba Fehérvár áll az élen, a fehérváriaknak ugyanúgy 3 vereségük van,mint a remekül összeálló kaposvári gárdának.
    • Tragikus, szomorú események is tartoznak az ősz krónikájához, október 11-én, elhunyt Morgen Ferdinánd, aki a napokban lett volna 22 esztendős. Halála után egy nappal újabb nagy veszteség érte a sportágat, elhunyt a korábbi kitűnő, nemzetközi szinten is elismert játékvezető, Kassai Ervin.

    Szerző: Botár László

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása