• Melyik a jobb kosaras videojáték?

    nba-2k13-dream-team.jpg

    Az Electronic Arts per pillanat az egyik legnagyobb videojáték-fejlesztő cég, amely a világ vezető sportjátékainak az igen nagy részéért felel. Egy kivétel akad azonban, ez pedig a kosárlabda, amelyben szégyen szemre alulmaradt az EA a 2K-jel szemben. Ez óriási presztízsveszteség a cég számára, hiszen a vállalat logója szinte beleégett minden ember agyába, aki valaha is játszott bármilyen sportjátékkal, legyen szó a klasszikus focitól a jéghokin át az ökölvívásig. Az EA a tavalyi lockout hatására mondott le az NBA Live-ról NBA Elite-ra átnevezett kosárlabdás projektjéről, aminek köszönhetően a 2K maradt az egyetlen komoly fejlesztőcég a piacon.

    Pedig ez nem volt mindig így, hiszen évekig az EA volt a piacvezető a kosárlabdás játékokban, már 1989-ben megjelent az elődjének tekinthető NBA Playoff PC-re, amely később konzolokon is folytatódott, és végül az 1994-es NBA Showdown után váltották át a sorozat sikerszériáját jelentő NBA Live-ra. A '95-ös NBA Live már rögtön konzolon jelent meg először (Sega és Nintendo), majd az első 3D-s grafikájú résszel (NBA Live 98) egy évtizedig piacvezetővé váltak. A 2K azonban csak 2005-ben jött be a képbe, miután az 1999-től 2004-ig a Sega konzolokra gyártott exkluzív kosarasjáték fejlesztői joga végleg átkerült a 2K-Sportshoz.

    A kétezres évek közepétől ádáz verseny indult a két nagy fejlesztőcég között, amit sokáig úgy tűnt, hogy az EA fog megnyerni, hiszen 2006-tól az ESPN sportcsatorna is átpártolt hozzájuk, 15 éves exkluzív szerződést kötve velük. Azonban a 2K mindig is nagyobb figyelmet fordított az innovációra, miközben az EA inkább a prezentáció minőségére fókuszált. A verseny végül 2010 tájékán ért véget, ekkorra jött ki az utolsó vállalható NBA Live, amit a válogatott csapatok ellenére is levert a 2K10, aminek több energiája maradt a kosárlabdára figyelni, miután az EA lett a népszerűbb az olyan amerikai major sportokban, mint a baseball, amerikai foci és a jégkorong.

    Ezért érezték szükségesnek az EA-nél, hogy kicsit újraszabják a franchise-t, és Live-ról Elite-re kereszteljék a 2011-es játékukat. A próba tesztelés alatt viszont botrányos visszajelzéseket kaptak, és végül csak iOS-re jelent meg az Elite, abban sem volt sok köszönet. A tavalyi lockout szintén nem tett jót nekik - persze ez a 2K-t egyáltalán nem zavarta, és bejelentették, hogy idén jönni fog az NBA Live 13. Nem jött, az egész projektet lefújták és kimondva-kimondatlanul belátták, hogy bizony a 2K végleg vezetői pozícióba került a piacon, inkább a jövő évi kiadásra koncentrálnak, ha lesz olyan egyáltalán.

    Az NBA 2K13 viszont elképesztően jó, teljes joggal tartják a modern sportjátékok egyik legjobbjának. Idén már All-Star Weekend is van hárompontosdobó-versennyel meg zsákolóversennyel, saját cipőtervező és annyi legendás játékos a múltból, amennyire eddig talán még nem volt példa. Ha az EA valóban méltó vetélytársa akar lenni a 2K-nek, akkor valami egészen drasztikusra lesz tőlük szükség, ami valljuk be, nem túlságosan jellemző a fejlesztőcégre.

    Érdekességképpen összeszedtük az összes NBA Live-, és NBA 2K-játékok borítóin szereplő játékosokat, amiből kiderült, melyik évben kit gondoltak úgy a fejlesztők, hogy velük reklámozza az aktuális kiadványát:

    (A sportjátékoknál bevett szokás, hogy mondjuk a 2007-es NBA-játék 2006-ban jelenik meg, ezért mi is a megjelenési éveket, nem pedig a játékcímet sorszámát vettük alapul)

    NBA Live - NBA 2K

    1995: Shaquille O'Neal - nem jelent meg játék

    1996: Mitch Ritchmond - nem jelent meg játék

    1997: Tim Hardaway - nem jelent meg játék

    1998: Antoine Walker - nem jelent meg játék

    1999: Tim Duncan - Allen Iverson

    2000: Kevin Garnett - Allen Iverson

    2001: Steve Francis - Allen Iverson

    2002: Jason Kidd - Allen Iverson

    2003: Vince Carter - Allen Iverson

    2004: Carmelo Anthony - Ben Wallace

    2005: Dwyane Wade - Shaquille O'Neal

    2006: Tracy McGrady - Shaquille O'Neal

    2007: Gilbert Arenas - Chris Paul

    2008: Tony Parker - Kevin Garnett

    2009: Dwight Howard - Kobe Bryant

    2010: Kevin Durant (a csak az iOS-re megjelent NBA Elite) - Michael Jordan

    2011: nem jelent meg - Michael Jordan/Larry Bird/Magic Johnson

    2012: nem jelent meg - Derrick Rose/Kevin Durant/Blake Griffin

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Jokerpofa 2012.11.23. 00:00:04

    Kobe és Lebron túl sok pénzt kért, vagy mi az oka, hogy egyetlen EA borítón se szerepelnek?
süti beállítások módosítása