• A Lakers 100 milliót költ játékosokra, de így is keres 30-at

    A Lakersről elég sokat írunk mostanában, mert nagy figyelem követi minden megmozdulásukat, és nem mindennapos, hogy ilyen erős szándékkal kívánnak bajnokcsapatot építeni.

    Az NBA-ben a csapatok nem költhetnek akármennyi pénzt, mint mondjuk az európai fociban (ha valakit érdekel a profi sport háttere, nézze meg Brad Pitt főszereplésével készült Moneyball című filmet). A csapatoknak minden évben meghatározzák, mekkora büdzsét mozgosíthatnak a játékosok fizetésére, akik meg kicsúsznak az ún. fizetési sapka alól, azoknak súlyos luxusadót kell fizetniük. Persze vannak csapatok, akiknek még így megéri túlköltekezniük, mert az egyéb bevételeikből (jegyek, mezeladások, tv-közvetítések, szponzorok etc.) így is jelentős hasznot hajtanak.

    A Los Angeles Lakers a nyáron bevásárolt, és mivel nem nyeretlen újoncokat, hanem a liga meghatározó játékosait, Steve Nasht és Dwight Howardot szerezte meg, ezért kicsúsztak a fizetési sapkából. 

    Kobe Bryant idén 27 millió dollárt kap, Pau Gasol és Dwight Howard fejenként 19-et, ami azt jelenti, hogy már ők hárman túllépik a fizetési keretet 7 millió dollárral. Ehhez jön még Steve Nash 9 milliója, Metta World Peace 7 milliója. A kezdő ötösnek 81 millió dollárt kell idén kifizetni.

    A 100 milliós büdzséjük a ligában a legnagyobb, amihez jelentős, 30 millió dolláros luxusadót is ki kell fizetniük, valamint 49 millió megy bevételmegosztásnak. Az őrült kiadások mellé viszont az NBA legkomolyabb bevételforrása is társul: 90 milliót keresnek jegyeladásból, valamint a Time Warnerrel kötött szerződésük miatt tévés jogdíjakból jár nekik 120 millió.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    dzsedi 2012.10.31. 16:27:26

    de kéne egy Howardo mez.
süti beállítások módosítása