• 10 LÉPÉSBEN: mi történt a pécsi női kosárral?

    1. Mi történt?

    A Pécs 2010 tizenegyszeres bajnok és kupagyőztes, kétszeres Euroliga bronzérmes csapata hosszú haláltusa és egy utolsó bronzérem után megszűnt. A klub a sikerekbe menekült több mint egy évtizeden át, de a főszponzorai csökkentették a támogatást vagy megszűntek, a teljesítménykényszer viszont maradt: 2010-ben még olyan játékosok játszottak Pécsett, mint a WNBA-győztes Nicole Ohlde és Kelly Mazzante.

    2. Iványi Dalma segített 

    Pécs önkormányzata már 2010-2011-es szezon után kijelentette, hogy az átláthatatlan pénzügyek miatt nem kíván tovább együttműködni a Pécs 2010 vezetőségével, új klubot szeretne létrehozni. Ekkor lépett a képbe a klasszis Irányító, Iványi Dalma, mint új tulajdonos, a város pedig Pécs egyik legnagyobb ikonját nem utasíthatta vissza.

    3. Szétesés

    A 2011-2012-es szezonban viszont a megtisztulási folyamat helyett újabb csontvázak estek ki a szekrényből: a csapat régi, ki nem fizetett játékosai sorra jelentették fel a klubot amelyet – miután az Euroligát már a tárgyalóasztalnál elbukta – a bajnokságban is folyamatosan pontlevonással és kizárással fenyegettek. A Sopronba távozó pécsi nevelésű klasszis, Fegyverneky Zsófia és a Győr játékosa, Nagy-Bujdosó Nóra már tavaly ősszel jogi útra terelte a tartozások kérdését, Somogyi Andrea és Kelly Mazzante, Turóczy Nikolett, Emilija Podrug, Vidacsics és Graziane is lépett, ráadásul a pár hónapot a szezonban Pécsett töltő Aida Pilavot sem fizette ki a Pécs 2010. (Korábban számos hasonló határozatot hozott a FIBA a Pécs ellen, ahol többek között Brooke Queenan és Jelena Ivezics kért kártérítést, utóbbinak például 43 ezer eurót kellett fizetnie a klubnak egy szerencsétlen szerződés miatt, míg a játékos a bajnokság legelején megsérült, gyakorlatilag pályára sem lépett a 2007-2008-as szezonban.) A Pécs 2010-nek fizetnie kellett a múltért, a jelenre viszont már nem jutott pénz a továbbra is átláthatatlan gazdálkodású klubnál, az aktuális pécsi játékosok és edzők felé újabb tartozásokat halmoztak fel Iványiék. Így a klub éppen azokat a játékosokat és beszállítókat, a csapat mellett dolgozókat nem fizette ki, akik hűségesek voltak a Pécs 2010-hez, vagy csöndben várták a jussukat. Iványi Dalma abba a furcsa helyzetbe került, hogy a szezon előtt több, mint 40 millióval tartozott tulajdonképpen saját magának, és információink szerint az évekig Pécsett játszó Vajda Anna felé sem kevés tartozást halmoztak fel. A valós adósságállomány sosem került nyilvánosságra, de valószínűsíthetőleg százmilliós nagyságrendről van szó.

    4. A város kihátrált

    A pécsi önkormányzat így a szezon után újra bejelentette: nem támogatja tovább a Pécs 2010-et, a jövőt az addig az NB I. B-ben szereplő PTE-PEAC-cal képzeli el, melynek ügyvezetője a korábbi válogatott csapatkapitány, Mészáros Zalán lesz. A pécsi női kosárlabdát elsősorban a pécsi fiatalokkal és utánpótláskorú játékosokkal tervezték újraépíteni úgy, hogy 3-4 év múlva a legtehetségesebb fiatalok az ország legerősebb magyar magját alkossák majd.

    5. PEAC-Pécs és a bajai PINKK Pécsi 424

    Egy ideig úgy tűnt, hogy Pécsnek a következő szezonban nem lesz A-ligás csapata, majd kiderült, hogy kettő is lesz: A PEAC-PÉCS előtt végzett csapatok közül egyik sem vállalta az NB I-et, az onnan kieső/megszűnő csapatok miatt feljuthatott a legmagasabb osztályba; eközben pedig Iványiék megegyeztek a szintén csőd szélén álló Bajával, a nevezési jogát megvásárolva, így a bajai játékosokat részben kifizetve létrehozták a PINKK Pécsi 424 csapatát. 

    6. Djokics vs. Farkas Sándor

    A Pécs 2010 szakmai stábja, Zseljko Djokics és Imreh Ajtony az Adria-ligás PEAC mellett tette le a voksát, a PINKK edzője Farkas Sándor lett, Iványi Dalma pedig Törökországba igazolt. A két csapat költségvetéséről nincsenek pontos információink, de nagy kérdés, hogy a régióban, ahol a legsikeresebb női kosárcsapat sem tudott megfelelő számú szponzort találni, hogyan fog túlélni két női csapat. A PEAC-PÉCS ilyen szempontból mindenképpen előnyt élvez, mert számíthat a (komolyan eladósodott) pécsi önkormányzat támogatására.

    7. A PINKK nem játszhat Pécsen

    Az MKOSZ elfogadta mind a két csapat nevezését, viszont a bajai-pécsi csapat bár szeretett volna, Pécsett nem kapott csarnokot, majd közleményháborúba bocsátkozott a várossal, végül Komlón rendezkedett be. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. bár konkrét választ nem adott arra, miért nem bérelhetett csarnokot a PINKK Pécsett, levelében viszont hiteltelenségről és pénzügyi megbízhatatlanságról beszélt, valamint feltette a kérdést, hogy egy tisztán bajai kft. miért próbál álcázottan befurakodni a pécsi sportéletbe. A pécsi B-közép egy része ezek után minitüntetést szervezett, ám csarnokot ezek után sem kapott Farkas Sándor együttese. A PINKK problémái a terembérlési gondokkal nem értek véget: az MKOSZ Fegyelmi Bizottsága vizsgálatot indított ellenük a szeptember 11-én született nyílt levelében közölt állításokkal kapcsolatban, a legfrissebb pletykák szerint pedig a Baja tavalyi litván centere, Agustine Zygaite jelezte a szövetségnél, a PINKK-től várja az előző szezonban elmaradt fizetését.

    8. Megosztott szurkolótábor

    A sikerek színhelyéről, a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokból lekerültek a győzelmi zászlók és Horváth Judit visszavonultatott 11-es meze is, amelyet a PINKK-kel szimpatizáló Hatodik Játékos Alapítvány őriz. Ebből is látszik, hogy a legendás, Európa-hírű szurkolótábor erősen megosztott, és talán ez a legszomorúbb az egész történetben. Pedig a múlt sikerei közösek és egyik csapat által sem sajátíthatóak ki, mivel sem a PINKK, sem a PEAC nem jogutódja a csődbe ment csapatnak. A szurkolók egyik része a PINKK mellett tüntet, a várost hibáztatja a csődért és Iványi Dalmát követi tűzön-vízen át, még akkor is, ha a pécsi ikon Törökországból sok szerepet nem vállalhat a PINKK működésében. A politika is megosztotta a fekete-fehéreket, míg eddig nem volt fontos, ki kire szavaz, addig a PEAC-ot sokan Páva Zsolt fideszes polgármester csapatának tartják a városi támogatás miatt, míg a másik csapat mögött információink szerint szocialista érdekkörök állnak. Vannak, akik a PEAC-ot tartják az igazi pécsi csapatnak, mivel a pécsi fiatalok és az utánpótlás nagy része ott folytatta a pályafutását, a szakmai munkát pedig az elmúlt öt évben a Pécs a mellett kitartó sikeres edző, Zseljko Djokics vezeti. Emellett pedig sokan kiábrándultak az előző menedzsmentből, amely most a PINKK-et képviseli. Viszont sokan lehetnek azok is, akik megcsömörlöttek a pécsi női kosárlabdától, és sok időnek kell majd eltelnie, míg újra valamelyik csarnok felé veszik az irányt.

    9. A PEAC-PÉCS kerete: Balla Dorottya (PVSK), Czirják Noémi (Diósgyőr), Czukor Tünde (Zala Volán), Sánta Petra (PVSK), Fűrész Diána (MKB Euroleasing Sopron), Csutorás Fanni (Pécs 2010), Latinka Dusanic (Vojvodina), Horváth Lilla (Pécs 2010), Barbour Andrea Martikams (USA), Raus Vivien (PVSK), Szamosi Amadea (Pécs 2010), Szűcs Réka (PVSK), Amy Betsy Jaeschke (USA) vezetőedző: Zseljko Djokics másodedző: Imreh Ajtony

    10. A PINKK Pécsi 424 kerete: Laczi Edit (Pécs 2010), Sarok Nikolett (Pécs2010), Pénzes Kinga (Pécs 2010), Aija Brumermane (Familia Schio), Lengyel Dalma (Szeged), Ruják Nóra (FTC), Kováts Nóra, Török Szilvia (Pécs 2010), Kovács Krisztina (FTC) vezetőedző: Farkas Sándor

    A PEAC-PÉCS honlapja: www.peacpecs.hu
    A Hatodik Játékos Alapítvány oldala: http://www.facebook.com/#!/HatodikJatekos

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Bombaló 2012.09.25. 18:14:24

    A PINKK honlapja várhatóan holnap után elindul.
    A 7-es pont még nem futott le teljesen, a vizsgálat pedig nem a PINKK ellen irányul, hanem a Bácsbasket levelében foglaltakat ellenőrzik. Amúgy korrekt a levezetés.
süti beállítások módosítása