• Kik lesznek az idei idény meglepetés csapatai az NBA-ben?

    iggy.jpg

    Abban mindenki egyetért, hogy a 2012-2013-as NBA végső győztese minden bizonnyal a Heat-Lakers-Thunder-Spurs négyesből kerül majd ki, azonban minden évben akadnak olyan csapatok, akik képesek lehetnek egy-egy meglepő eredményre, és egy erősebb rájátszásbeli szereplésre. Most csak olyan csapatokat nézünk meg, akiket hagyományosan kis csapatnak szoktak nevezni, de mégis könnyedén el tudjuk képzelni róluk, hogy rájátszásba jutnak, és ott megtáltosodnak. Ki lesz az idei év meglepetése?

    Golden State Warriors

    gsw.jpg

    A tavalyi év egyik legérdekesebb játékoscseréje kétségtelenül a Warriors és a Bucks között zajlott, aminek keretén belül Andrew Bogut Oaklandbe, Monta Ellis pedig Milwaukee-ba került. A Warriors szurkolói elég nehezen viselték a tranzakciót, mivel Steph Curry Bogut személyében egy olyan első helyen draftolt centert kapott, aki sohasem tudta megmutatni mit is tud igazán, ráadásul többet tölt az orvosi rendelőben, mint a pályán. Emiatt sokan temetni kezdték a Warriorst, a csapat mégis egy egészen jónak nevezhető, négy vereség mellett ugyanannyi győzelmet könyvelhetett el eddig. A 2017-ben új arénába költöző gárda Bogut nélkül is nagyon jól boldogul eddig, köszönhetően Curry és Klay Thompson hármasainak és Carl Landry remek teljesítményének. A sérült center rendszeres játéka esetén nagyszerű kezdője lehet a Warriorsnek, hiszen rendkívül fiatal, sikeréhes játékosok alkotják a keretet, akik jól kiegészítik egymást. Bogut és David Lee magasember párosa nagyon sokra lehet képes, Thompson és Curry nyugodtan szórhatja a hármasokat, az idén hetedik helyen draftolt Harrison Barnes pedig Richard Jefferson mellett nagyon sokat tanulhat. A fiatalság persze néha hátrányokkal is jár, ahogyan egy komolyabb sérülési hullám esetén szinte biztos, hogy lemaradnak a rájátszásról, mivel a meglehetősen rövid cserepaddal rendelkeznek.

    Milwaukee Bucks

    bucks.jpg

    Ha már említettük Monta Ellist, érdemes megállni pár szóra az idei Bucks mellett is. A csapat öt győzelem mellé mindössze két vereséget szedett csak össze, amivel már is nagy eséllyel pályázik a rájátszást érő helyek valamelyikére. Ellis nagyszerű duót alkot Brandon Jenningsszel, akivel már most a liga egyik legveszélyesebb egyes-kettesét alkotják. Nem csak rengeteg pontot, de Beno Udrihhal kiegészülve nagyon sok gólpasszt produkálnak meccsenként, ráadásul elképesztően erősek védekezésben az olyan játékosokkal, mint a lepattanókirály Ersan Ilyasova illetve a dobásblokkolásban kifejezetten erős, idén érkezett Samuel Dalembert, Ekpe Udoh, Larry Sanders és a 14. helyen draftolt újonc John Henson. Védekezésben tehát elképesztően erős a Bucks, támadásban pedig igazi klasszis párossal rendelkezik Jennings és Ellis személyében. Viszont túl nagy súly nehezedik a két játékosra és hiába a kemény védekezés, ha rajtuk kívül más nem igazán lesz képes segíteni a támadásokat.

    Phoenix Suns

    phoenix.jpg

    A Suns idén új korszakot kezdett, miután elvesztette eddigi vezérét, a legendás Steve Nash-t. Az irányító hiányában elkezdték újra felépíteni a csapatot, és olyanok érkeztek Phoenixbe, mint Luis Scola, Michael Beasley vagy Goran Dragics. A csapat eggyel több vereséget jegyez eddig, mint győzelmet, viszont kifejezetten impresszív teljesítményt nyújt támadásban. Ez köszönhető a Nash-t nagyszerűen pótló, a Sunshoz két év után visszatérő Dragicsnak, aki most először tudja tehetségét kezdőjátékosként kamatoztatni, miután Houstonban Kyle Lowry mellett a kimagasló játéka ellenére sem tudott túl sokszor ott lenni a pályán a feldobásnál. Ez a tapasztalatlanság később még gondot okozhat Phoenixben pláne, hogy a szintén kezdőbe igazolt Scola és Beasley sem játszott még eddig egy csapatban. A füvezés miatt rendszeresen rendőrségi ügyekbe keveredő, kétkezes Beasley végre új életet kezdhet, miközben Marcin Gortat és Scola az egyik legjobb támadópáros lehet a magasemberek között. Azonban Beasley teljesítménye totálisan kiszámíthatatlan és sem Jared Dudley, sem Shannon Brown nem képes minőségi dobójátékra, ami a főként gólpasszokban jeleskedő Dragicstól sem várható el.

    Charlotte Bobcats

    Charlotte-Bobcats.jpg

    Talán még Michael Jordan sem gondolta volna, hogy a Bobcats hét meccs után több győzelmet számlál majd, mint vereséget. Pedig ez a helyzet annál a csapatnál, amely tavaly mindössze 7 (!) mérkőzést volt képes megnyerni, amivel minden idők legrosszabb NBA-teljesítményét produkálták, elveszítve az utolsó 23 (!!!) meccsüket, és közröhej tárgyává tenni Michael Jordan klubtulajdonost. A Bulls-legenda szereti totálisan felforgatni a játékoskeretet minden évben, azonban ez most nyáron elmaradt, helyette végre szisztematikus építkezésbe kezdtek. Az egyes és kettes posztokon a bőség zavarával küszködnek, mivel Ben Gordon és a csapat legjobbját nyújtó Kemba Walker mellé érkezett még Ramon Sessions is. Gordon és Sessions feladata lesz, hogy a tavaly 7. és 9. helyen draftolt Bismack Biyombo és Walker mellett az év újonca címre pályázó, idén második helyen elkelt Michael Kidd-Gilchrist fejlődésének elősegítése. Utóbbi óriási jövő előtt áll, és már most Andre Iguodalához hasonlítják, de egyelőre még Walker viszi a hátán a csapatot. Tehetségekben tehát bővelkedik a Bobcats, ez viszont nem biztos, hogy elég lész hosszútávon. Az ötös-négyes-hármas posztokon nincs túl sok variálási lehetőség, Byron Mullens és Brandon Haywood pedig csak nagyon kevés helyen férne be a kezdőben. Ez meg is látszik a csapat védekezésén , nem hiába szerették volna annyira Anthony Davist a drafton. Tyrus Thomas és Biyombo viszont versenyhelyzetet teremthet a center és az erőcsatár posztokon, nagy kérdés persze, hogy hosszútávon ez mennyire válik a Bobcats javára.

    Denver Nuggets

    nuggets.jpg

    A Nuggets playoff-szereplésében nem nagyon kételkedik senki, azonban a denveri gárda akár még a nagycsapatok életét is megnehezítheti majd a rájátszásban. Carmelo Anthony New Yorkba igazolása után idén ismét sztárjátékos pattogtat Denverben, méghozzá a Dwight Howard-csere keretén belül a csapathoz került Andre Iguoadala személyében. Az olimpiai bajnok játékossal a liga legveszélyesebb csapata lett támadásban a Nuggets, amely már tavaly is elképesztő mennyiségben gyártotta a pontokat. Ráadásul a cserepad is igen hosszú idén, amelynek köszönhetően a keret simán elbírna egy playoff-menetelést is később. A liga leglátványosabb és legjobb védekezői közé tartozó Iggy olyan dobóspecialisták közé került, mint a vajkezű olasz Gallinari, a szélvészgyors Ty Lawson vagy a legjobb hatodik ember címért küzdő Wilson Chandler. Centerposzton a kissé kattant JaVale McGee dominál, aki Washingtont elhagyva egyre érettebb játékot produkál és félelmetesen hosszú karjainak és magasságának hála egyaránt erős védekezésben és támadásban is, aki mellett Kenneth Faried támadja rendületlenül az ellenfél palánkját a négyes poszton. A Denver szép lassan a liga egyik legkeményebb együttesévé növi ki magát úgy, hogy legjobbjai szinte kivétel nélkül a draft első körének vége felé keltek el. Faried mindössze 22. volt tavaly, McGee és Ty Lawson is csak 18. 2008-ban illetve 2009-ben, ahogy Anthony Randolph és Wilson Chandler is csak a lista végén szerepel. Ebből is látszik, hogy nem csak fiatal, de bizonyítási vágytól égő partnereket kapott Iguodala, ahol egy nagyobb sérüléshullám esetén sem esnek pánikba, hiszen Chandleren és Randolph-on kívül olyanok várnak még bevetésre, mint Corey Brewer, Andre Miller és Timofey Mozgov, vagyis minden posztra van két jó képességű játékosa George Karlnak. Az összeállításban szereplők közül valószínűleg a Nuggets viheti a legtöbbre, amely egy-két éven belül már bármelyik csapat ellen esélyesként léphet a pályára.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.11.19. 11:52:34

    Szerintem a Knicks és a Grizzlies is ide kívánkozik, az egymás ellen játszott meccsük óriási volt, ez a 2 csapat hosszú távon is meglepetés lehet.

    Proctor 2012.11.19. 19:15:28

    @pantomimes: sztem a knicks azert nincs itt, mert nem lenne meglepi a jo szereples :)

    Proctor 2012.11.19. 19:16:17

    Remelem a warriorsnak kijon a lepes, mar regota varunk ra :)

    fran7 2012.11.19. 19:52:38

    Én a Netset érzem még meglepetésre képesnek. Valamint ha Rubioék jól jönnek vissza, akkor Minny is nagyon elől lehet. De legjobban Roset várom vissza. Hátha a múlt év fordítottja jön be az idén.
süti beállítások módosítása